Zanimljivosti
0

Airbus A321 letio 100 metara iznad Budimpešte

Klix.ba
(Foto: Arpad Foldhazi)
Wizz Air, najveća niskobudžetna (low-cost) avio kompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, je po drugi put učestvovala na aeromitingu koji je 1. maja 2016. održan u Budimpešti (Budapest Airshow).

Ove godine je Wizz Air učestvovao sa svojim najnovijim avionom Airbus A321 što je prvi put da ovaj tip aviona bude prisutan na budimpeštanskom aeromitingu. Izrvršni direktor za saobraćaj Wizz Air-a, kapetan David Morgan i kapetan András Arday su izveli trostruki prelet iznad Dunava u centru Budimpešte novim avionom A321.

Prva dva preleta obavljena su brzinom od 140 čorova na visini od 100m prikazavši publici konfiguraciju za slijetanje: zakrilca i točkove. Nakon spektakularnog zaokreta pod uglom od 45 stepeni iznad ostrva Margit, avion se vratio sa uvučenim točkovima i na kraju izveo prelet u punoj brzini od 300 čvorova.

Airbus A321ceo je najefikasniji uskotrupni putnički avion koji je prvi put poletio u redovnom saobraćaju u novembru 2015. iz svoje baze na budimpeštanskom aerodromu.

Wizz Air sada raspolaže sa četiri aviona A321 koji lete na najpopularnijim rutama. Avion odlikuje izuzetna ekonomičnost što omogućava WIZZ-u da ponudi veći broj sjedišta do više destinacija uz najniže cijene avio karata i u isto vrijeme smanjujući emisiju štetnih gasova i buku najviše u svojoj klasi.

Osim što je donio novi, osvježeni, izgled aviona, kakav je sve češći u floti, A321ceo model donosi i novi enterijer sa novim bojama, novim ambijentalnim osvjetljenjem, mekšim kožnim sjedištima i sa daleko više mogućnosti za putnike da izaberu gde će sjediti. Kao i uvijek, WIZZ-ovi putnici imaju veliki broj dodatnih opcija koje mogu izabrati: prioritetno ukrcavanje, dodatni prostor za noge, sjedišta u prednjim redovima.

WIZZ će dobiti 30 ovakvih modela aviona A321 do 2018. kada će početi da prihvata isporuku još naprednijeg modela A321neo koga odlikuju motori najnovije i najnaprednije tehnologije.

Investiranje u nove tehnologije omogućava da Wizz Air ostane lider među niskobužetnim avio kompanijama.

Kapetan Morgan je poslije leta izjavio:

"Bila je čast za kapetana Ardaja i mene da ovaj avion predstavimo građanima Budimpešte. A321 je besprekoran i omiljeni je avion među pilotima Wizz Air-a. Sa najboljom operativnom efikasnošću u svojoj klasi omogućeno nam je da ponudimo najniže cijene avio karata za naše putnike. Novi enterijer i vrhunska usluga koju pruža naše kabinsko osoblje su razlozi zašto tako mnogo putnika bira da iznova leti sa nama".