Ušteda vremena i novca
0

Afrikanac istovremeno oženio četiri žene

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U subotu se u Weenenu u Južnoafričkoj Republici dogodilo nesvakidašnje slavlje. Mladoženja Milton Mbhele imao je četverostruko vjenčanje.

Iz bijele limuzine izašle su, jedna za drugom, četiri mladenke odjevene u bijelo i sa bidermajerima. Svaka od njih izgovorila je sudbonosno da, dobila prsten i poljubac novopečenog supruga, a ceremoniji je prisustvovalo više stotina zvanica.

U nedjelju su se drugi put okupile familije vjenčanih. Tradicionalno Zulu vjenčanje i razmjena poklona planirani su za ponedjeljak, saznaje Telegraph.

Zakon u ovoj državi odobrava tradicionalna poligamska vjenčanja. Čak i predsjednik Južne Afrike Jacob Zuma ima tri supruge. Ipak, ovakvi brakovi karakteristični su tek za nekoliko plemena, uključujući Zulu i Swazi, te postaju sve rijeđa.

Mladoženja Mbhele (44), zaposlen kao menadžer u opštini, izjavio je kako mu je kombinovano vjenčanje uštedjelo mnogo novca.

Jednom od mladenki, čije je ime Thobile Vilakazi, oženio se prije 12 godina. Ima 11 djece, ali nije precizirao ko su im majke.

"Želim da svi budu sretni", rekao je ponosni suprug govoreći o svojoj prvoj ženi. "Mislim da će ponovno vjenčanje sa njom donijeti radost. Dovođenje nove tri žene moglo bi joj nekako olakšati život."

Najmlađa od četiri supruge je 23-godišnja Smangele Cele, koja se raduje udaji, bez obzira što to znači da će muža dijeliti sa drugima. Izjavila je da supruge planiraju živjeti odvojeno, a Mbhele će se "rotirati" među njima.

"U pitanju je način na koji mi pokazuje svoju ljubav. Voli me u svakom smislu", istakla je. "Nećemo živjeti u istoj kući, te ćemo jedna drugu smatrati prijateljicama."

Ostale dvije supruge, osim one koja je već vjenčana za Južnoafrikanca, imaju po 24 godine i nazvane su "srednjim ženama".