Nježne poput beba
35

Afrička džungla: Žena multimilionera Damiana Aspinalla u zagrljaju gorile

Klix.ba
Multimilioner Damian Aspinall najbolji je prijatelj gorila koje su smještene su nacionalnom parku u Gabonu.

Ovo mjesto je svetište za ovu vrstu životinja i mnogo para se ulaže kako bi se njihovo stanište očuvalo. Fondacija Aspinall je uspješno vratila 60 gorila u divljinu. Daiman se družio s njima dok su bile u fazi prilagođavanja u njegovom parku u Kentu i nije ih vidio četiri godine.

Ovaj put je poveo i svoju suprugu Victoriju. Dirljivi snimak pokazuje njihovo ponovno spajanje, te upoznavanje mlade gorile mužjaka s njegovom suprugom Victorijom.

Iako su gorile ogromne, nježne su i osjećajne poput ljudi, pa se mladi mužjak Ima vrlo brzo sprijateljio s Victorijom i mazio. Na kraju je i uzeo njen kačket i stavio sebi na glavu.

"Ovo je bilo najljepše i najdojmljivije iskustvo koje nikada neću zaboraviti. Bili smo na njegovoj teritoriji i kada sam prevazišla inicijalni strah, osjećala sam se prirodno u njegovom naručju. Nadam se da će vas gledanje ovih gorila koje su sretne i slobodne, inspirisati one koji vjeruju kao mi da je divljim životinjama mjesto u divljini a ne zatočeništvu", rekla je Victoria.

Broj ovih vrsta gorila je pao za 60 posto u posljednjih 25 godina, a Fondacija Aspinall radi na njihovoj reprodukciji i povratku u divljinu. Sljedećeg mjeseca vratit će u Afriku četiri mužjaka koja su bila zarobljena.