Počinje 2. decembra
9

Advent u Mostaru očekuje više od 100 hiljada posjetilaca i bit će najskuplji do sada

G. Š.
Tradicionalna decembarska manifestacija Advent u Mostaru ove godine počinje 2. decembra paljenjem prve adventske svijeće i završava dočekom Nove godine u koju će Mostarce i njihove goste uvesti Željko Joksimović, a organizatori tvrde da će biti najbolji do sada.

Član organizacionog odbora ove manifestacije Marin Čuljak ističe kako je adventska priča u najvećem hercegovačkom gradu iz godine u godinu sve bolja i organizovanija, te da zauzima značajno mjestu u okupljanju ljudi, ali i na turističkoj mapi što je za Mostar od velikog značaja.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Naglašava da je prošle godine prema dostupnim podacima kroz Advent prošlo više od 100 hiljada posjetilaca, te da su svi smještajni kapaciteti u Mostaru bili danima popunjeni, na temelju čega se očekuje kako će ove godine imati još veći odjek, jer već vlada veliki interes.

"Ovim projektom stanovnici Mostara imaju u svom gradu jedan lijepi događaj u 12. mjesecu, gdje se mogu družiti i uživati u duhu blagdana, koji sam po sebi približava ljude, a u posljednje dvije godine smo napravili značajne iskorake i u turističkom smislu, kada je zimski period u pitanju i doprinosimo cijeloj turističkoj ponudi", kazao je Čuljak.

Ističe da je ova decembarska manifestacija svake godine sve organiziranija, te da ima puno više sadržaja, zbog čega je sve veći izazov njegova organizacija koja će ove godine biti najskuplja do sada, ali kako ističe uz podršku značajnih sponzora, iz gradske uprave će izdvojiti minimalna sredstva i stanovnike Mostara neće koštati onoliko koliko vrijedi.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Sama manifestacije Advent u Mostaru ove godine počinje 2. novembra paljenjem prve adventske svijeće ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače uz prigodan program.

Direktor navedene institucije Danijel Vidović ističe da je otvaranje manifestacije predviđeno u 19 sati, te da će se nakon paljenja prve adventske svijeće održati i prigodan program uz koncert duhovne muzike u velikoj dvorani Kosače.

Naglašava da će se u toj ustanovi tokom decembarske manifestacije održati još niz programskih sadržaja koji će biti zanimljivi za sve generacije, a među njima je izdvojio manifestaciju "Betlehemsko svjetlo", te izložbu jaslica.

Članica orgaizacionog tima iz Gradske uprave Mostar Sanela Mešić je naglasila kako zabavni program počinje 14. decembra kad će se otvoriti večernja pozornica u gastro-kutka gradskom šetalištu, gdje će se ove godine održati 34 muzička programe u kojima učestvuju brojni domaći i regionalni umjetnici, a glavna zvijezda kako je naglasila, biti će popularna pjevačica Vanna.

"Svake večeri će biti po dva koncerta, a program smo koncipirati tako da svi dođu na svoje i bit će zastupljeni svi muzički žanrovi za sve generacije na više lokacija", kazala je Mešić.

Andrea Šunjić Bernadić koja je zadužena za dječji program ističe kako je i za najmlađe generacije osmišljen bogat sadržaj sa brojnim iznenađenjima.

"Dječji program kreće 4. novembra na pozornici koja će biti postavljena na platou ispred Kosače, gdje će se kroz vrijeme manifestacije u periodu od 12 do 15 sati svojim kreativnim sadržajima svakodnevno predstavljati škole i vrtići sa područja Grada Mostara", kazala je Šunjić Bernadić.

Također će, prema njezinim riječima, mališanima biti priređene brojne predstave, radionice, čitanje bajki, gostovanje maskota i druženje sa omiljenim decembarskim likom Djeda Mraza, te dodjela blagdanskih paketića.