Upornost se isplatila
91

Adi Bebanić otkrio da je izgubio 13 kilograma za 50 dana, ovo je njegova tajna

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bosanskohercegovački televizijski voditelj Adi Bebanić pohvalio se na svom Instaram profilu da je izgubio 13 kilograma za 50 dana.

"Dragi ljudi, sretan sam što s vama mogu podijeliti da sam došao do željenog cilja. Priča je krenula 22. 9. sa 88 kg, a danas nakon 50 dana autofagije, rezultat je 75 kg. 13 kilograma manje", napisao je Bebanić uz fotografiju vage.

Otkrio je i da će nastaviti sa autofagijom.

"Na redu je rast broja kalorija i gradnja mišićne mase uz trening", dodao je Adi.

Također, pozvao je zainteresirane za autofagiju da mu se jave kako bi napravili zajedniičku grupu u kojoj će dijeliti savjete, recepte i jedni druge podržavati u ovom procesu.

Inače, autofagija je jedan od najpopularnijih pojmova u sferi nutricionizma u posljednjih nekoliko godina, a naučni princip na kome se zasniva bio je vrijedan Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu 2016. godine.

Autofagija zaista može poslužiti kao izvrstan metod za gubitak viška kilograma, ali je njena prednost pre svega čišćenje organizma, preciznije - čišćenje oštećenih ćelija, koja omogućava da se obnove i širom organizma stvore nove, zdravije ćelije.

Važno je razumijeti i da je autofagija prirodan proces, ali mu je potreban okidač, odnosno način na koji se aktivira taj proces u organizmu.

Kao glavni pokretač autofagije izdvaja se post, odnosno gladovanje. Naime, potrebno je određeni broj sati ne unositi nikakve kalorije u sebe da bi se autofagija pokrenula. Optimalno je da to bude period od 12 do 16 sati.