Zanimljivosti
16

"A Nun's Story": Kako je časna sestra Agatha uvjerila milijardera Gettyja da pomogne djeci opkoljenog Sarajeva

Klix.ba
U spašavanju djece siročadi iz opkoljenog Sarajeva tokom agresije 1992-1995. učestvovali su bogati filantrop Sir John Paul Getty i sestra Agatha, pravog imena Shirley Leach koja je bila glavna časna sestra samostana u Yorkshireu. Ovu priču je sestra Agatha podijelila u autobiografskoj knjizi "A Nun's Story", odnosno "Priči jedne časne sestre".

Sestra Agatha upoznala je Gettyja, milijardera i nasljednika naftnog carstva, 1990. godine. Tada su ostali prijatelji i ostali su bliski do njegove smrti 2003. godine.

Prema Agathinoj autobiografskoj knjizi, ona je ubijedila Gettyja da joj pomogne pri spašavanju djece iz opkoljenog Sarajeva tako što će joj pomoći u realizaciji plana, odnosno slanja čarter leta u Sarajevo kojim bi spasila što više muslimanske i kršćanske djece mlađe od 16 godina.

U knjizi "Priča jedne časne sestre", Agatha je opisala kako je Gettyja upoznala kada mu se obratila za novčanu pomoć kako bi spasila svoj samostan. Getty je u to vrijeme bio ovisnik o drogama koji je pokušavao da se izliječi.

Gettyju se svidjela Agathina drskost, budući da je kazao kako mu niko ranije tražio novac na takav način. Počeo je da joj pomaže, a nakon što je u jednom trenutku odbio slanje novca za samostan, ona mu je kazala kako će morati, u tom slučaju, novac preusmjeriti negdje drugo.

"Rekla sam mu da želim da organizuje avion kojim bi se iz Sarajeva izvuklo što više muslimanske i kršćanske djece siročadi ispod 16. godine. Gledao me i nije bio siguran jesam li ozbiljna. Kada je shvatio da jesam, pristao je", piše u knjizi.

Nakon toga Getty je sestri Agathi poslao više od 6.000 dolara kako bi avionom što više djece prevezla u Veliku Britaniju.

Većina djece kršćanske vjeroispovijesti koji su tokom rata otišli u Veliku Britaniju, nakon kraja agresije vratilo se u BiH, dok većina muslimanske djece i dalje živi u Yorkshireu.

The Sunday Times piše kako ih Agatha i dalje obilazi te se raspituje za njih.

Nedugo prije Gettyjeve smrti, sestra Agatha ga je posjetila i zahvalila mu na svemu, na šta je on odgovorio kako je ona mnogo više uradila za njega nego on za nju.