{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


9 znakova da ćete uskoro dobiti otkaz

S
1.7.2009. u 22:28
0
20
9 znakova da ćete uskoro dobiti otkaz
0
9 znakova da ćete uskoro dobiti otkaz
Ako u posljednje vrijeme primjetite da se kolege na poslu čudno ponašaju, ulazite u sukobe na radnom mjestu ili dobijete novog šefa kojem se ne sviđa vaš rad, možete biti sigurni da ćete uskoro dobiti otkaz, piše Askmen. Magazin je izdvojio devet sigurnih znakova da su vaši dani na sadašnjem radnom mjestu odbrojani.
1. Niste više dio uredskih tračeva

Ako ste do nedavno znali sve sitnice o životu vaših kolega, te se rado okupljali na kafi u hodniku, a sad osjetite da priča utihne kad se vi približite, to je jasan znak da kolege imaju nešto protiv vas. Možda se na radnom jestu priča o vašem otkazu, te ostale kolege ne žele biti u vašem društvu da se to isto ne bi dogodilo i njima.

2. Šef vam je predložio da 'razmislite o odmoru'

Niti u jednom kontekstu ovaj izjava nije povoljna po vas. Ovakvo nešto iz usta vašeg nadležnog može samo značiti da ste negdje podbacili i da ste svakako zamjenjivi. Ako čujete kako vaš šef želi da se odmorite to može značiti samo da želi da zauvijek odete.

3. Imate problema sa stavom

Više nego jednom ste čuli od nadležnih da im se ne sviđaju vaši stavovi ili ponašanje. Nekad ono što se vama čini normalnim ili smiješnim, vašem poslodavcu se može činiti upravo suprotnim. Ukoliko se vaši stavovi ne slažu s onima u kompaniji, i vi ćete uskoro otići s tog radnog mjesta.

4. Učinili ste kardinalnu grešku

Niste Homer Simpson pa da ne dobijete otkaz nakon što zapalite fabriku. Stvarni život je mnogo okrutniji. Propusti i greške su kažnjivi, a plaćaju se najčešće gubitkom radnog mjesta.

5. Mlađe kolege brže napreduju

Ukoliko se na vašem radnom mjestu odjednom pojave 'mlade snage' pune ambicija i želje za napredovanjem, možda se u firmi sprema čistka starih kadrova koji više ne mogu ponuditi ništa korisno.

6. Ne slažete s politikom firme

Ako vam se ne sviđa način na koji vaša firma posluje i ne volite je promovisati u javnosti, to u startu čini dvostruko nezadovoljstvo- vaše i ono kod vašeg šefa. Takvo ponašanje ne može proći neprimjećeno, te tako ustvari radite protiv sebe.

7. 'Rezanje' dohotka ili osoblja

Smanjenje plate ili radnika u kompaniji znači samo jedno - kompanija je u finansijskoj krizi. Logično, dok se ovakve stvari počnu dešavati, možete biti spremni na najgore.

8. Dolazak novog šefa

Možda ste bili prije bili omiljeni, no s dolaskom nove uprave sve se može promijeniti. Ako niste vrijedni i skromni, imate velike šanse da se novom šefu uopšte ne dopadnete, a samim time i da dobijete otkaz.

9. Šef ima 'pik' na vas

Pretjerana pažnja i šef koji vam 'diše za vratom' je stresna pojava sama po sebi, tako da to može rezultirati vašim bijegom prije nego ustvari dobijete otkaz. Niko ne voli biti pod mikroskopom, tako da možete ili dati sve od sebe da bi šef prestao s tom praksom ili jednostavno otići s radnog mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: