{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


85-godišnja baka hip-hopom se bori protiv rasizma

S
SRNA
29.1.2010. u 15:35
0
3
85-godišnja baka hip-hopom se bori protiv rasizma
0
85-godišnja baka hip-hopom se bori protiv rasizma
Esther Bejarano (Foto: AP)
Osamdesetpetogodišnja Esther Bejarano (85), koja tvrdi da joj je muzika pomogla da preživi strahote nacističkog logora Auschwitz, udružila se sa njemačkim hip-hop bendom da bi prenijela antirasističku poruku današnjoj omladini.
"To je sukob svega: godina, kulture stila, ali ja volim muziku i imamo zajednički cilj - borimo se protiv rasizma i diskriminacije", rekla je ona britanskom dnevniku Independent.

Prvi album benda "Per La Vita" (Za život), koji je 85-godišnja starica snimila sa bendom "Microphone Mafia", posvećen je težnjama za mirom u svijetu.

"Glava mi je pognuta, zadržava se previše suza.
Zabrinuta gledam okolo i vidim šta se događa,
Nisam njihov lajtmotiv
i koja je osnova njihovih života:
nasilje, mržnja i smrt,
jer previše ljudi se ne oglašava", stihovi su pjesme "Shalom".

Bejarano je kao kćerka jevrejskog pjevača svetovne muzike iz Saarbrückena na zapadu Njemačke učila da svira piano dok nacisti nisu došli na vlast, nakon čega je njena porodica rastavljena.

Ona je deportovana u Auschwitz, gdje je postala član djevojačkog orkestra i svirala je harmoniku kada god bi vagoni puni Jevreja iz raznih dijelova Evrope stizali u koncentracioni logor.

Prema njenim riječima, svirala je sa ostalim članicama orkestra sa suzama u očima i svi koji su dolazili su im mahali i pozdravljali ih aplauzom, ali su one znale da će biti odvedeni u gasne komore.

Iako je ona preživjela njeni roditelji i sestra Ruth su ubijeni.

Dvadeset godina Bejarano je svirala muziku iz prošlosti - jevrejske melodije, pjesme iz geta i pjesme jevrejskog otpora - sa svojom djecom Ednom i Yoram u bendu u Hamburgu pod nazivom "Slučajnost".

Prije dvije godine turski reper iz benda "Microphone Mafia" Kutlu Yurtseven predložio joj je saradnju u cilju borbe protiv sve prisutnijeg rasizma i antisemitizma u Njemačkoj.

Ona je mislila da je "hip-hop ipak malo preglasan", ali da je shvatila da je to način da se dopre do njemačke omladine.

"Želimo da u životu održimo sjećanja na holokaust, ali istovremeno i da se okrenemo ka budućnosti i ohrabrimo mlade ljude da se usprotive novim nacistima. Znam šta nacizam može donijeti i članovi Microphone Mafije su imigranti i osjetili su diskriminaciju na svojoj koži", rekla je Bejarano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: