Indija
0

70-godišnjakinja planira rađati još djece

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Rajo Devi, poznatija kao najstarija žena koja je rodila dijete, u novembru je na svijet donijela zdravu djevojčicu. Ipak, uprkos svojih 70 godina, ova Indijka ne planira stati, već želi i drugo dijete.

Naveen Lohan rođena je 28. novembra carskim rezom, a sada, kako ističe, želi jednog dječaka.

Rajo i njen suprug Bala Ram (72) žive na farmi u malom selu Badhu Patti u Harayani, u Indiji. Kako saznaje Telegraph, ovaj bračni par se nada da će im u ostvarenju planova pomoći kontraverzni doktor Anurag Bishnoi.

"Predivno je konačno biti majka", izjavila je Rajo. "Toliko smo čekali da dobijemo vlastito dijete. Doktori su rekli da sam zdravija nego mnoge žene mojih godina. Voljela bih dobiti i dječaka."

Očajni par obratio se doktorima u klinici Hisar, nakon što su čuli da je jedna 60-godišnjakinja rodila blizance. Pokušavali su dobiti bebu još od perioda kad je Rajo imala 15, a njen suprug 17 godina.

"Molili smo se svim bogovima plodnosti u hinduističkim hramovima, ali ništa se nije desilo", priča majka. "Mislili smo da nam nije suđeno i kako je koja godina prolazila, šanse da postanemo roditelji bivale su sve manje. Hvala doktoru koji je to omogućio."

Suprug uporne Rajo morao je prodati svu rižu i bambus uskladišten za narednu godinu, a uzeo je i veliki kredit kako bi platio bolnički tretman majke svog djeteta.

"Bilo je teško i mnogo smo se žrtvovali, ali je vrijedilo", rekao je on. "Naša rodbina i prijatelji su presretni zbog nas. Nisu nam se podrugivali što smo djetinjasti. Sad nam pomažu da podižemo bebu."

"Konačno imamo nekoga ko će se brinuti o farmi kad mi umremo. Možda nam ubuduće doktori omoguće da imamo i sina", nada se sretni otac.