"Ljekovita ograda"
0

6.300 eura za šišanje žive ograde

Sarajevo-x.com
Dvanaest metara visoka živica Lorda Allena Apsleya u Gloucestershireu, u Engleskoj, najviša je živa ograda od biljke Taxus ili tise u Velikoj Britaniji. Da bi se ova 300-godišnja ograda dovela u red potrebna su dva dana, dva radnika te dizalica a Lord za ovaj posao godišnje izdvaja čak 5.000 funti (preko 6.300 eura).

Ograda se proteže u krugu od 140 metara oko imanja, a Apsleyjevi kažu da ne mogu tačno procijeniti njenu starost. "Pretpostavlja se da ova ograda datira još iz 1710", izjavio je 47-godišnji Apsley za britanski Daily Mail.

Godišnje se odreže oko 40 cm ljekovite ograde koja se prikuplja i prodaje farmaceutskim kompanijama da bi se izolovala spasonosna komponenta biljke pod nazivom Taxane.

Taxane je citostatik tj. zaustavlja rast ćelija raka i smanjuje već postojeće zlokobne ćelije u organizmu oboljelog. Ovaj lijek jedna je od glavnih komponenti Docetaxela, lijeka koji se koristi u hemoterapijama oboljelih od raka.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najveća živa ograda na svijetu je bukova ograda u Meikleouru, u Perthshiru, čija visina varira od 25 do 37 metara visine.