Zanimljivosti
5

3D modeli prikazuju koliko je Barbie nestvarna

Klix.ba
Od njenog nevjerovatno tankog struka do predugih nogu, najpoznatija lutka na svijetu godinama je na meti kritika feministica i drugih ženskih grupa koje tvrde da Barbie promovira nezdravu ideju izgleda tijela za djevojčice.

Njihove kritike sada su potkrijepljene i dokazima. Barbie, uvećana do stvarne ljudske veličine, imala bi nestvarne mjere 91-45-83, u poređenju sa mjerama prosječne 19-godišnjakinje od 81-78-93.

Zanimljivo je da, iako je bazirana na pin-up modelima iz '50-ih, poput Betty Grable, Barbie je mnogo tanja i nerealnija, budući da je i sama Betty imala mjere 91-60-88.

Prema ovim proporcijama, kada bi Barbie zaista postojala, težila bi 50-ak kilograma, što odgovara anoreksiji. Poređenja radi, prosječna manekenka ima struk od 60 cm te bokove i poprsje od 86 cm.

Kako bi ilustrirao ova poređenja, ilustrator Nickolay Lamm stvorio je 3D slike Barbie u stvarnoj veličini i uporedio ih sa proporcijama stvarne 19-godišnjakinje.

Osim pretankog struka, Barbie bi imala i vrat toliko tanak da ne bi mogao držati njenu glavu, a bila bi visoka oko 172 cm, u odnosu na prosječnih 162 cm.

"Nekim ljudima je Barbie samo igračka i ne obraćaju pažnju na njene tjelesne proporcije. Ipak, kada mršavi modeli u reklamama prolaze kroz tolike kritike, smatram da i Barbie, lutka kojom se igraju milioni djevojčica, treba također biti otvorena za kritike. Da, Barbie je samo igračka, ali je istovremeno igračka s kojom se djevojčice poistovjećuju i na koju žele ličiti. Ukoliko pretpostavimo da Barbie ima 19 godina, zar ne bi djevojčice trebale imati pristup igračkama sa realnijim proporcijama?", izjavio je Lamm.

Realne proporcije nisu ni pale na pamet proizvođaču lutke Barbie, kompaniji Mattel, kada su '50-ih godina izbacili prvu lutku, a posebno je uznemiravajući primjer iz 1965., kada je uz lutku Slumber Party Barbie predstavljena i knjiga dijete u kojoj je napisana samo jedna jedina instrukcija: "Ne jedi!".

Lamm je napravio i slike kako bi Barbie izgledala bez šminke, što je dovelo i do pitanja zašto Mattel ne proizvodi lutke prirodnijeg izgleda, kada Barbie izgleda jednako dobro i bez šminke.