Veća i od Abramovičeve
0

252 miliona eura vrijedna jahta na pučini

Sarajevo-x.com
Luksuzna super jahta vrijedna 252,3 miliona eura, pored koje "Pelorus", jahta Romana Abramoviča ne izgleda previše impresivno, sigurno je stigla do Norveške, gdje je njen vlasnik, ruski milijarder Andrej Melničenko morao preuzeti tri umjetničke slike francuskog impresioniste Claudea Moneta. Jahta nosi ime "A", u čast njegove supruge Aleksandre Nikolić, koja je našoj javnosti poznata kao bivša članica srbijanske ženske pop grupe "Models".

122 metra duga, a 5.900 tona teška jahta futurističkog izgleda, na kojoj može udobno spavati čak 56 osoba, duža je i skuplja od "Pelarusa", najveće jahte od četiri jahte koje posjeduje Roman Abramovič, još jedan ruski tajkun. Ponos vlasnika engleskog premierligaša Chelsea je sedam metara kraći, a cijena ove jahte je iznosila "samo" 126 miliona eura.

Bogatstvo Andreja Melničenka je procijenjeno na impresivnih 5,8 milijardi eura, što mu je osiguralo 172. poziciju na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu.

Kako otkriva Mail, luksuzna jahta, za čiju je izgradnju bilo zaduženo njemačko brodogradilište Blohm i Voss, ima vlastitu diskoteka sa staklenim plafonom, a koja je smještena odmah ispod bazena. Bračni par Melničenko može uživati u raskošno opremljenom apartmanu, a tu je i šest ništa manje luksuzno opremljenih kabina za maksimalno 14 gostiju, uz dovoljno prostora za 42 člana posade.

Jahta "A", koju je dizajnirao Philippe Stark, svoje je ime dobila po Melničenkovoj supruzi i modelu Aleksandri Nikolić (31) iz Beograda.