|

25% uposlenika spremno ukrasti podatke iz firme

25% uposlenika spremno ukrasti podatke iz firme
0
S
Sarajevo-x.com
30.11.2009. u 14:59
2
komentara
0

dijeljenja
25% uposlenika spremno ukrasti podatke iz firme Foto: Ilustracija
Čak četvrtina uposlenika u kompanijama bila bi spremna da pokrade firmu u kojoj radi, ukoliko bi to moglo pomoći da njihov prijatelj ili član porodice dobije posao, pokazalo je ispitivanje koje je provela kompanija Cyber-Ark Software.
Istraživanje firme koja se bavi zaštitom podataka također je otkrilo da je četvero od deset uposlenika u kancelarijama koristilo ove "osjetljive" podatke, uglavnom prebacujući ih na vlastite USB stickove, piše magazin PC World.

Cyber-Ark je objavio i to da bi 26 posto ispitanika bilo voljno da ukrade podatke o kompaniji u slučaju otkaza, dok bi 24 posto njih to učinilo kad bi čuli glasine o mogućem otkazu. Među onima koji bi bili spremni da ukradu važne podatke, 28 posto je onih koji bi ih iskoristili za ucjenjivanje o novoj poziciji u kompaniji.

Skoro četvrtina ispitanih je izjavila da bi pokrali kontakte o klijentima, a 11 posto bi ukralo pristupne šifre.

"Organizacije moraju poboljšati monitoring i kontrolu pristupa svojim bazama podataka, mrežama i sistemima, čak i kad su u pitanju oni privilegovani korisnici koji imaju legitimna prava da ih koriste", kaže Adam Bosnian iz Cyber-Ark Softwarea.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...