Vrijedna kolekcija
0

25.139 Djeda Mrazova proslavilo Kanađanina

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prije 22 godine umirovljeni učitelj iz Kande, Jean-Guy Laquerre, dobio je od svoje tetke figuru Djeda Mrza. Tada nije mogao ni sanjati da će upravo sakupljanje predmeta vezanih uz Božić postati opsesija i da će zahvaljujući tome postati poznat.

"Ta figura koju sam dobio probudila je dijete u meni. Godine 1988. počeo sam sakupljati predmete u obliku Djeda Mraza. Za 22 godine sakupio sam 25.139 Djeda Mrazova", kazao je ponosno Laquerre za AFP.

Svake godine, u božićno doba, učitelj pažljivo izvadi svoje dragocjenosti iz kutija i ukrasi svoj skromni dom.

"Ne mogu se zaustaviti, mada se pokušavam obuzdati. Sam sebe iznenadim kada uđem u prodavnicu i ne kupim figuru Djeda Mraza. Mada, to je više zbog toga što nemam prostora u kući gdje bih stavio tu figuru", dodao je učitelj.

Naime, Djeda Mrazovi se nalaze u svakom kutku njegove kuće, pa čak i u kupaonici.

"To je mala opsesija", kazao je Kanađanin kroz smijeh.

Zahvaljujući svim tim predmetima, odnosno Djeda Mrazovima svih oblika i veličina koji potječu iz 33 zemlje svijeta, Jean-Guy Laquerre je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

"Trideset godina rekord je držala jedna žena iz Teksasa. Ona je imala 1.039 predmeta vezanih uz Božić. No ja sam oborio njen rekord", ponosno je istakao Laquerre.

On se nada kako će njegova vrijedna kolekcija jednoga dana biti izložena u muzeju.