Japanci žele raskošne svadbe
0

200 dolara za iznajmljene prijatelje na vjenčanju

Sarajevo-x.com
Parovi u Japanu koji namjeravaju stati na ludi kamen od sada mogu preko agencije iznajmljivati prijatelje, rodbinu, kolege za vjenčanje ako misle da je njihova lista gostiju preskromna.

Mnogi Japanci vjenčanja doživljavaju kao krutu formalnost kojoj mora prisustvovati što više bliskih prijatelja, kolega i radnih kolega. Prema tradiciji, šef održi tradicionalni govor, kolege ili prijatelji izvedu neki performans, a porodica pozdravlja ostale goste.

Kompanija Office Agent's, u kojoj možete iznajmiti ljude za svadbu, ima slogan 'mi ćemo prisustvovati vašem vjenčanju kao vaši prijatelji umjesto vaših prijatelja'.

"Mi smo tu ako gosti u zadnji čas otkažu dolazak ili ako je jedan od partera zabrinut da ima puno manje gostiju od drugog... ili ako je nekome možda neugodno pozvati svog šefa na vjenčanje", kazao je za Reuters Hiroshi Mizutani iz ove agencije.

Za kompletno osoblje koje će biti na vjenčanju potrebno je izdvojiti 20.000 jena ili 200 američkih dolara. Ukoliko želite da neko od unajmljenih prijatelja pjeva ili pleše, morat ćete platiti dodatnih 5.000 jena. Priložite li još 10.000 jena, možete unajmiti i osobu koja će pročitati 'srceparajući' govor.

Na jednom vjenčanju svi mladoženjini gosti, od prijatelja, članova porodice do kolega, bili su iznajmljeni, kaže Mizutani. To je bio njegov drugi brak pa je htio da izbjegne iste goste koji su bili na prvom vjenčanju.

Glavna odlika radnika Office Agent'sa jeste da oni ne privlače puno pažnje, a ponekad partner osobe koja ih iznajmi i ne shvati ko su oni ustvari.

"Ljudi su jako ponosni i ne žele reći svojim partnerima da nemaju puno prijatelja", ističe Mizutani.