Lenjingrad
0

1963. pilot spasio živote putnika sletivši na rijeku

Sarajevo-x.com
Nedavni čudesni događaj kada je američki pilot sletio avion na rijeku Hudson u New Yorku i uspio spasiti živote svih putnika i članove posade nije jedini takav događaj u historiji svjetske avijacije.

Čudesno slijetanje putničkog aviona na rijeku u centru velikog grada spasilo je desetine života putnika, a pilot je smatran herojom. Desilo se to prije 46 godina, u Lenjingradu (današnjem St. Petersburgu).

  1. augusta 1963. godine nevjerovatan događaj šokirao je stanovnike drugog najvećeg grada tadašnjeg Sovjetskog saveza. Pilot putničkog aviona sletio je na rijeku Nevu u centru Lenjingrada.

Radilo se o, tada novom modelu, ruskog aviona Tupolev-124 koji je letio iz glavnog grada Estonije Tallina prema Moskvi, preko Lenjingrada. Za vrijeme polijetanja desio se kvar na avionu koji je primorao pilota na prisilno slijetanje. Pilot Viktor Mostovoy odlučio se da to bude rijeka Neva i uspio sletiti na vodu. Avion je bio oštećen i voda je počela ulaziti u njega, ali srećom u blizini se nalazio brod tegljač koji je brzo došao u pomoć. Posada broda prvo je mislila da se radi o nekom novom eksperimentu sovjetskih naučnika, testiranju hidroaviona. Kapetan broda odlučio je da sav teret koji je prevozio odbaci i da zakači avion, koji je već počeo da tone, za brod kako bi ga izvukao na obalu rijeke.

Brod se sigurno usidrio na obližnjem molu, a svih 44 putnika su uspjela izaći kroz otvor na krovu aviona. Očevici tvrde da nije bilo panike među putnicima, koji su aplauzom pozdravili posadu predvođenu pilotom Viktorom Mostovoyem. Za nekoliko minuta autobus je prevezao sve putnike do aerodroma.

Herojsko slijetanje u medijima je okarakterisano kao čudesno i brzo se raširilo Sovjetskim savezom. Vlada je posadu aviona odlikovala posebnim priznanjem, a kapetan broda tegljača uz zahvalnicu dobio je i ručni sat, tada uobičajen državni poklon za hrabrost.