Slučaj koji je šokirao svijet
0

16-godišnjakinja u tijelu šestomjesečne bebe

Sarajevo-x.com
Brooke s mlađom sestrom
Brooke s mlađom sestrom
Iz Marylanda u SAD-u dolazi neobična priča o 16-godišnjoj djevojčici koja je zarobljena u tijelu šestomjesečne bebe, ne može pričati, ali kao i sve bebe tog uzrasta pokazuje emocije kaoš što su sreća ili tuga.

Brooke Greenberg bi sa svojih 16 godina trebala biti vesela tinejdžerka no ona se i dalje nalazi u tijelu šestomjesečne djevojčice i teška je samo sedam kilograma.

Još uvijek ima mliječne zube, visoka je tek 76 centimetara,a i pored silnih i dugotrajnih hormonskih tretmana, Brooke nije počela rasti.

Njene tri sestre nisu imale nikakvih problema u razvoju i savršeno su zdrave, dok je Brooke medicinski fenomen, piše ABC News.

'Ona nije kao ostali ljudi koji imaju poremećaj rasta. Brooke se i mentalno prestala razvijati s šest mjeseci života do kad je bila normalna beba i jednostavno ne stari. Ponekad se pitamo da li će Brooke vječno živjeti? Takve stvari u nama izazivaju jezu ali i želju da otkrijemo šta se desilo s razvojem ove jedinstvene djevojčice', izjavio je pedijatar Lawrence Pakula koji već niz godina istraćuje ovaj neobični slučaj.

Broke jedino rastu kosa i nokti, a preživjela je i niz teških operacija kao i moždani udar od kojeg se potpuno oporavila, a ljekari su joj prije nekoliko godina operisali i tumor na mozgu.

Roditelji su odavno izgubili nadu da će Brooke jednog dana moći samostalno živjeti, no kad su vidjeli koliko se njihova kćerka bori da preživi, pomirili su se sa činjenicom da je Brooke čudo od djeteta.