Uspavana ljepotica
0

15-godišnjakinja spava dvije sedmice bez prestanka

Sarajevo-x.com
Među članovima porodice i prijateljima Louisa Ball iz Worthinga poznata je kao "uspavana ljepotica", ali njen život nije bajka. Ova tinejdžerka pati od rijetkog poremećaja zbog kojeg spava i do dvije sedmice bez prestanka. Propuštala je kontrolne ispite u školi, časove plesa, te je prespavala i porodični odmor.

Ljekari su joj dijagnosticirali rijedak poremećaj "Kleine-Levin" ili bolest "Uspavane ljepotice". Poremećaj se manifestuje dubokim snu koji može trajati sedmicama. Prvi simptomi su se pojavili 2008. godine kad je bolovala od gripe.

"Iako smo očekivali poboljšanje, stanje joj se pogoršavalo. Nismo mogli da vjerujemo da je toliko iscrpljena od obične gripe. Počela je da spava u školi i propuštala je časove plesa. Nismo znali sa čime se susrećemo", rekla je za Daily Mail njena majka Lottie Ball.

Na početku ljekari nisu mogli da objasne šta joj se zapravo dešava. Jedino moguće objašnjenje je bilo da ima hormonalni poremećaj. Međutim, ubrzo je počela da spava bez prestanka po deset dana i više. Roditelji je uspiju probuditi da nešto pojede, nakon čega nastavi spavati.

Tek su joj prošle godine dijagnosticirali poremećaj. Ljekari ne znaju uzrok, ali pretpostavljaju da ima neke veze sa dijelom mozga koji kontroliše spavanje i apetit. Ljekari se nadaju da će joj se spavanje normalizovati kako bude odrastala.

Kad je budna Louisa je kao i svaka druga tinejdžerka. Obožava školu, časove plesa i jedva čeka da krene na koledž. Nastavnici se nadaju da neće prespavati prijemne ispite i da će se snovi ove "Uspavane ljepotice" ispuniti.