14-godišnji genije bit će primljen na Cambridge

S
Sarajevo-x.com
8.1.2010. u 11:20
0
31
14-godišnji genije bit će primljen na Cambridge
0
14-godišnji genije bit će primljen na Cambridge Arran Fernandez (Foto: AP)
Matematičkom geniju Arranu Fernandezu kojem je tek 14 godina ponuđeno je mjesto na Univerzitetu Cambridge. Ukoliko prihvati ponudu, bit će najmlađi student na ovom univerzitetu u posljednjih 230 godina.
Arran, koji inače živi s ocem u Surreyu u Velikoj Britaniji, briljjirao je na prijemnom ispitu prošle godine. Ostalo mu je još da položi fiziku najvišeg stepena. Ovaj test obično polažu 18-godišnjaci, ali je mali genijalac koji se obrazovao kod kuće dokazao da je nešto posebno.

Njegov otac Neil Fernandez ponosan je na svog sina i jedva čeka da Arran bude, poslije Williama Pitta koji je također počeo studirati s 14 godina davne 1773. godine, najmlađi diplomac na Cambridgeu. On se nada da bi mu sin jednog dana mogao postati premijer baš kao i Pitt.

Dječak bi trebao u oktobru ove godine trebao krenuti na koledž Fitzwilliam, gdje će u potpunosti razviti svoj akademski potencijal i ljubav prema matematici.

"Matematika mi je bila najdraži predmet otkad znam za sebe. Želio bih da riješim Reimannovu hipotezu koja već 150 godina intrigira matematičare širom svijeta", rekao je Arran Fernandez, piše New York Times.


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: