Zanimljivosti
0

14-godišnja Holanđanka spremna oploviti svijet jedrilicom

Totalsport
Laura Dekker
Laura Dekker
Laura Dekker, 14-godišnja djevojčica iz Holandije, nada će da će postati najmlađa osoba na svijetu koja je sama oplovila svijet sa jedrilicom.

Laura i njen otac Dick napustili su holandsku luku Den Osse u jahti Guppy, dugoj 11 i po metara, te su se zaputili prema Portugalu, odakle će Laura započeti svoju avanturu, solo-put oko svijeta.

Mlada tinejdžerka planira se na svom putovanju zaustaviti u mnogim svjetskim lukama zbog odmora, proučavanja rute i održavanja njene brodice.

Laura Dekker morala je dobiti pravnu bitku za svoj pothvat na Holandskom sudu, budući da se njenoj pustolovini usprotivila Državna agencija za zaštitu djece, strahujući za njenu sigurnost. No, Holandski sud joj je dao zeleno svjetlo.

Laura je rođena 20. septembra 1995. godine, na putovanje bi trebala vrlo skoro, a uspije li prije juna 2012. godine okončati misiju, ostvarit će svoj cilj i postati najmlađa jedriličarka koja je oplovila svijet. Trenutno taj rekord drži Australka Australka Jessica Watson, koja je oplovila svijet i vratila se u Sydney kada je imala 16 godina i 362 dana.