29. je februar
106

"100 godina" ste zajedno i još vas nije zaprosio? Danas je idealna prilika da riješite taj problem

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Godina ima 365 dana, ali svake četiri godine dodaje se jedan dan, pa ju zovemo prijestupnom godinom. Tada februar ima 29 dana kao ove godine.

Kao i sve ostalo, tako i ovaj datum nosi različitu simboliku u različitim kulturama. Primjerice, 29. februar su neki proglašavali nesretnim poput petka 13. i klonili ga se poput pretrčavanja crne mačke preko puta, čime su bili uvjetovani brojni praznovjerni običaji.

Također, u nekim kulturama izbjegavala su se sva važnija događanja poput vjenčanja i prosidbe, a u drugim bi se pak upravo taj dan čekao za prosidbe.

Dan kad žene prose muškarce

Zanimljiv je običaj u Irskoj i Škotskoj vezan uz 29. februar jer je tog dana ženama "dozvoljeno" da zaprose muškarce.

Prema legendi, sveta Brigita se u petom vijeku požalila svetom Patriku da žene predugo čekaju na prošnju pa je tadašnji irski biskup dozvolio ženama da svake četiri godine preuzmu inicijativu. U Škotskoj je 1288. čak donesen zakon koji je ženama dozvolio prošnju muškaraca te propisao kazne za one koji bi dali odbijenicu, no vrlo blage, to su poljubac, svilena haljina ili par rukavica.

Običaj se kasnije proširio i u druge zemlje, kulture i religije, a kazne za neposlušne muškarce su modificirane.

Još jedna zanimljivost je vezana za 29. februar. Na svijetu postoji oko četiri miliona ljudi koji su rođeni na ovaj dan i oni zapravo svake četvrte godine imaju rođendan.