Zanimljivosti
0

"Ukleti" rimski prsten poslužio kao inspiracija za "Hobita"

Klix.ba
J. R. R. Tolkien, čuveni autor "Hobita“ i "Gospodara prstenova“, istraživao je nevjerovatnu priču o britanskom farmeru koji je pronašao stari rimski prsten dok je orao na svom imanju. To se desilo samo dvije godine prije objavljivanja "Hobita“. Prsten je put javno izložen od svog pronalaska 1785. godine.

Ovaj komad zlatnog nakita pronađen je u blizini rimskog grada Silchestera u Hampshireu (Velika Britanija), a Tolkien je pozvan kako bi istražio čitavu priču o historiji prstena. Veza između čuvenog pisca i prstena ostala bi zaboravljena da nije ponovo otkrivena pred otvaranje izložbe u The Vyneu, imanju Nacionalnog fonda u Hampshireu.

Smatra se da je prsten otkrio farmer dok je orao na svom imanju u blizini rimskog grada. Historičari smatraju da je veliki prsten nekada pripadao Rimljaninu Silvianusu, koji je, nakon što je prsten ukraden, bacio kletvu na njega. Prsten je toliko velik da se mogao nositi samo preko rukavica, a u njemu je ugraviran i natpis na latinskom: "Bog poživio Senicianusa“.

Smatra se da je Tolkien, koji je tada bio profesor anglosaksonske historije na Univerzitetu u Oxfordu, na osnovu priče o ovom prstenu počeo svoj rad na "Hobitu“.

Nakon otkrića, prsten je kupila porodica Chute, koji su dugogodišnji vlasnici imanja The Vyne. Imanje je 30-ih godina prošlog stoljeća prešlo u ruke Nacionalnog fonda. Nekoliko decenija nakon što je prsten pronađen, otkrivena je i ploča sa kletvom u Lydneyju, nekih 160 kilometara dalje od mjesta na kojem je pronađen prsten. Vlasnik prstena, svjestan da je pokraden, tražio je od boga Nodensa da kazni lopova. Na ploči je pisalo "Neka nemaju zdravlja svi oni koji nose ime Senicianus, sve dok on ne vrati prsten u Nodensov hram“. Senicianus očito nije stigao dalje od polja u Silchesteru, gdje je ostao bez prstena.

Veliki britanski arheolog, Sir Mortimer Wheeler, shvatio je vezu između prstena i ploče te je pozvao Tolkiena da istraži etimologiju imena Nodens.

Godinama je prsten sa likom Venere ležao zaboravljen u zabačenom uglu biblioteke u The Vyneu. "Tražio sam prsten koji bih pokazao posjetiocima i slučajno sam naišao na ormarić sa Silvianusovim prstenom. Shvatio sam da moramo nešto učiniti da ispričamo njegovu nevjerovatnu priču“, izjavio je direktor imanja The Vyne, Dave Green, za Guardian.