Profesionalni resursi
91

Zajednica inovativnih nastavnika: Pogledajte šta su radili posljednjih osam sedmica

L. K.
Osjećaj zajedništva i uzajamna podrška su nam potrebne više nego ikad. Kako bismo našoj djeci olakšali izolaciju, a online nastavu učinili zanimljivom i efikasnom, COI Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika pripremaju za vas mnoštvo ideja i resursa za školu i porodicu.

U skladu sa iskazanim potrebama i principima kvalitetne prakse, protekla dva mjeseca podsjećali smo jedni druge na strategije za poticanje kritičkog i kreativnog mišljenja, na razvoj čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti, na značaj umjetnosti, te na pristupe formativnom praćenju i vrednovanju.

Pričali smo važne priče o vrijednostima poput prijateljstva, solidarnosti, obrazovanja... Obraćali smo se nastavnicima/cama, stručnim saradnicima/cama, direktorima/cama i svim onima koji odgajaju i obrazuju djecu. Pregled možete pogledati na OVOM LINKU.

Tokom proteklog perioda održano je 28 webinara i susreta, a sve zahvaljujući nesebičnom trudu i spremnosti naših nastavnika/ca, univerzitetskih profesora/ca, stručnih saradnika/ca da, bez ikakve naknade, svoje vrijeme i znanje stave na raspolaganje Zajednici i svima koji su bili spremni da uče i dijele.

Webinare su posjećivali ne samo edukatori/ce i drugi zainteresovani iz cijele BiH, nego i mnogobrojne kolege/ice iz cijelog regiona, kao i naši nastavnici koji žive u inostranstvu.

Veliku zahvalnost dugujemo našim: Nadi Sokolović, Arnesu Tufeku, dr. Ivani Zečević, Edni Haznadarević, Vedranu Zubiću, Lejli Hujdur, dr. Bernadinu Ibrahimpašiću, Fuadi Cerić, Ernadu Osmiću... ali i svima vama koji ste inicirali susrete, učestvovali u diskusijama, doprinosili postavljajući pitanja, učili i primjenjivali naučeno. Pregled pogledajte na OVOM LINKU.

Sve snimljene webinare možete pogledati na Youtube kanalu COI Step by Step. Webinare Medijske pismenosti možete pronaći na kanalu Kratak sadržaj.

Besjede o obrazovanju Zajednica inovativnih nastavnika emituje svaku noć od 19:00 časova a traju sve do ovog petka kada donosimo završnu specijalnu besjedu uživo. Pridružite se besjedama o obrazovanju na ovom linku. Sinoćnji gost bio je uvaženi Anis Krivić, Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS a danas u 19:00 bivša Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić.

Mjesto susreta je platforma na kojoj, tokom čitave sedmice, možete pronaći raznovrsne ideje i aktivnosti za rad sa djecom, metode i strategije, sedmične izazove, ali i grupe za psihološku podršku za nastavnike/ce, webinare na tražene teme i linkove na korisne sadržaje. Svoje ideje i komentare možete postaviti i na društvenoj mreži Step-a.