magazin
0

Vrhunski svjetski breakdanceri u Tuzli

Klix.ba
U okviru ovogodišnjeg Red Bull BC One, najvećeg svjetskog takmičenja u breakdanceu, širom svijeta bit će održano preko 70 državnih kvalifikacija (Cyphera), a sudije na BiH kvalifikacijama u Tuzli bit će više nego zanimljive: Ronnie i Mounir predstavljaju sami vrh svjetskog B-Boyinga, a uz njih će se naći i jedna mlada nada – Lux de Lux.

U Tuzli će se u subotu 22. marta održati drugi po redu bosanskohercegovački Red Bull BC One Cypher, to jest državne kvalifikacije za najveće i najprestižnije takmičenje u B-Boyingu – Red Bull BC One. Takmičenje će okupiti 16 najboljih bh. breakdancera koji će u borbama jedan na jedan tražiti put do titule najboljeg brejkera u BiH i prolaz u istočnoevropsko regionalno finale 13. septembra u Zagrebu, gdje će se boriti za mjesto u velikom Svjetskom finalu u Francuskoj. Predstavljamo sudijski trojac koji će ocjenjivati nastupe bh. brejkera. Dan prije turnira, Mounir i Ronnie će održati radionicu na kojoj će podijeliti svoje znanje i iskustvo sa našim mladim brejkerima.

Mounir (Vagabond Crew) je iz Angersa (Francuska) i počeo je brejkati 1997. godine, kada je imao 13. Poznat je po izuzetnoj energiji i složenom stilu, no njegova je filozofija jednostavna: vrijedno radi, budi pošten i iskren, i uspjećeš. Zahvaljujući tome, 2012. godine u Rio de Janeiru ponio je krunu svjetskog prvaka Red Bull BC One. Istinski je perfekcionista i vrlo samokritičan. Mnogo podučava, i uvijek ukazuje B-Boyevima da brejking ne trebaju posmatrati kao profesiju već kao sport. Motivira ih da se školuju kako bi mogli imati dobre poslove.

"Želim da pomažem drugima svojim iskustvom i stvaram mostove između vrhunskog sporta i B-Boyinga", govori Mounir.

Ronnie (Ronnie Abaldonado) je član Red Bull Bc One All Stars tima. Nekoliko je puta bio među prva tri u svjetskom finalu Red Bull BC One, a ovu je dragocjenu titulu konačno i osvojio u Sowetu (Južna Afrika) 2007. godine. Brejka od 1993. godine, a široku popularnost stekao je 2008. nastupima sa Super Cr3w na MTV-u i takmičenju America’s Best Dance Crew. Inspirišu ga uporni ljudi koji daju sve od sebe u bilo kojoj sferi. Veliki je fan hip-hopa, kojeg smatra kulturom samoizražavanja. Voli crtati i privlači ga svaki oblik kreativnog izražavanja. Njegov pristup B-Boyingu je "zaokružen“ i u njegovom su stilu zastupljeni svi elementi brejkanja. Njegova strategija u battleu je vrlo izravna: dosljednost, smirenost i agresivnost.

"Nikada ne pokazuj slabost u battleu i drži se svog stila“, kaže Ronnie.

Pored ova dva velikana, u žiriju je i Lux de Lux (Luka Anaković), mladi brejker iz Hrvatske, koji je pobijedio na Cypheru 2011 u Hrvatskoj i kojemu predviđaju svijetlu budućnost u B-Boyingu. Brejka od šeste godine, a prve pokrete mu je pokazao otac. U njegovom se stilu mogu naći elementi gimnastike, borilačkih vještina i raznih plesova. Kaže da nema uzore i ne želi nikoga kopirati, jer hoće da sve što radi dobro izgleda i bude inovativno. Za njega je brejkanje način života koji preporučuje svima koji svoje vrijeme ne žele tratiti na ulici.

"Kroz breakdance mogu izbaciti sve emocije. Ako sam tužan, plešem tužno, a ako sam bijesan, skačem do neba“, kaže Lux de Lux.

Red Bull BC One BiH Cypher će biti održano u Univerzitetskoj Dvorani u Tuzli, sa početkom u 18:00 sati, ulaz za gledatelje je besplatan, a vrata za ulaz ce biti otvorena od 17:00 sati.