Uklonjeni joj mladeži
9

Vojvotkinja od Yorka boluje od melanoma

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vojvotkinja od Yorka, Sarah Ferguson, boluje od malignog melanoma koji joj je dijagnosticiran nakon uklanjanja mladeža tokom liječenja raka dojke.

Vojvotkinji je uklonjeno nekoliko mladeža koji su analizirani dok je obavljanja rekonstruktivna operacija poslije mastektomije, saopćio je njen glasnogovornik. Ona je treća osoba iz kraljevske porodice kojoj je bio potreban medicinski zahvat protekle sedmice.

"Njen dermatolog je zatražio uklanjanje nekoliko mladeža koji su analizirani tokom operativnog zahvata rekonstruktivne hirurgije nakon masteketomije, a jedan od njih je bio maligan. Obavljaju se dodatne provjere kako bi se osiguralo da je melanom otkriven u ranim fazama. Vojvotkinja se zahvaljujuje cijelom medicinskom timu na pomoći. Ona vjeruje da njen slučaj naglašava važnost provjere veličine, oblika, boje, teksture i pojave novih mladeža, što može biti znak melanoma", naveo je glasnogovornik.

Ferguson se sada nalazi u Velikoj Britaniji nakon što se oporavljala u Austriji. Prošle godine joj je dijagnosticiran rak dojke tokom rutinske mamografije.

Šezdesečetverogodišnja vojvotkinja je deset godina bila udata za vojvodu od Yorka, princa Andrewa, a razveli su se 1996. godine. Ipak, nastavljaju dijeliti dom u Royal Lodge u Windsor Great Parku. Imaju dvije kćerke, princeze Beatrice (35) i Eugeniju (33), kao i troje unučadi.

Princeza od Walesa, Catherine, nalazi se u bolnici gdje je obavljen abdominalni zahvat, dok kralja Charlesa čeka tretman zbog benignog problema s prostatom.

Vezani članci