|

Više od polovine dokumentarnih filmova na SFF-u imat će svjetsku i međunarodnu premijeru

Više od polovine dokumentarnih filmova na SFF-u imat će svjetsku i međunarodnu premijeru
1
Klix.ba
3.7.2018. u 12:55
7
komentara
1

dijeljenja
Više od polovine dokumentarnih filmova na SFF-u imat će svjetsku i međunarodnu premijeru Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevo Film Festival predstavio je Takmičarski program za dokumentarni film u okviru kojeg će ove godine biti upriličeno osam svjetskih, tri međunarodne, pet regionalnih i jedna bh. premijera.
"Izabrani filmovi, od čega će više od polovine imati svjetsku i međunarodnu premijeru u Sarajevu, reflektiraju snažno sliku svijeta u kojem živimo, posmatranu kroz filmski autorski kreativni izričaj. Posebno raduje da većina reditelja i producenata debituje u dugometražnoj dokumentarističkoj produkciji, a značajno je istaknuti da je više od polovine filmova ostvarenje rediteljica i producentica", naveli su organizatori festivala.

Svjetsku premijeru imat će filmovi: "Ghetto Balboa" reditelja Arpada Bogdana, "Devetomjesečni rat" reditelja Csuja Lászlóa, "Fundamenti" reditelja Petera Cerovšeka, "Ikea za Yu" Marije Vidaković i Dinke Radonić, "Kalin i zatvorska ekipa" Petka Gyulcheva, "Sestre" reditelja Zdenka Jurilja i "Tam 4.500" reditelja Momira Matovića.

Međunarodne premijere imat će filmovi "Bigger than life" reditelja Adnana Softića, "Cry baby, cry" Antonina Svoboda i "Okupirani bioskop" rediteljice Senke Domanović.

Filmovi "4 godine u 10 minuta" Mladena Kovačevića, "90 sekundei u Sjevernoj Koreji" Ranka Paukovića, "Čistilište" Didem Peküna, "Jednostavne lekcije" Dorrotye Zurbó i "Srbenka" Nebojše Slijepčevića filmovi su koji će na ovogodišnjem SFF-u imati regionalnu premijeru.

Film "Dok se tata ne vrati" reditelja Marija Gulbianija imat će bh. premijeru.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...