Takmičarski program
1

Više od polovine dokumentarnih filmova na SFF-u imat će svjetsku i međunarodnu premijeru

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevo Film Festival predstavio je Takmičarski program za dokumentarni film u okviru kojeg će ove godine biti upriličeno osam svjetskih, tri međunarodne, pet regionalnih i jedna bh. premijera.

"Izabrani filmovi, od čega će više od polovine imati svjetsku i međunarodnu premijeru u Sarajevu, reflektiraju snažno sliku svijeta u kojem živimo, posmatranu kroz filmski autorski kreativni izričaj. Posebno raduje da većina reditelja i producenata debituje u dugometražnoj dokumentarističkoj produkciji, a značajno je istaknuti da je više od polovine filmova ostvarenje rediteljica i producentica", naveli su organizatori festivala.

Svjetsku premijeru imat će filmovi: "Ghetto Balboa" reditelja Arpada Bogdana, "Devetomjesečni rat" reditelja Csuja Lászlóa, "Fundamenti" reditelja Petera Cerovšeka, "Ikea za Yu" Marije Vidaković i Dinke Radonić, "Kalin i zatvorska ekipa" Petka Gyulcheva, "Sestre" reditelja Zdenka Jurilja i "Tam 4.500" reditelja Momira Matovića.

Međunarodne premijere imat će filmovi "Bigger than life" reditelja Adnana Softića, "Cry baby, cry" Antonina Svoboda i "Okupirani bioskop" rediteljice Senke Domanović.

Filmovi "4 godine u 10 minuta" Mladena Kovačevića, "90 sekundei u Sjevernoj Koreji" Ranka Paukovića, "Čistilište" Didem Peküna, "Jednostavne lekcije" Dorrotye Zurbó i "Srbenka" Nebojše Slijepčevića filmovi su koji će na ovogodišnjem SFF-u imati regionalnu premijeru.

Film "Dok se tata ne vrati" reditelja Marija Gulbianija imat će bh. premijeru.