Uživanje i zabava
86

Više od 200 ljubitelja vespi iz cijele Evrope stiže u Banja Luku

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Banja Luka je domaćin 5. Međunarodnog Vespa rafting susreta koji će se održati od 11. do 13. augusta ove godine. Oko 200 ljubitelja ovog dvotočkaša iz cijele Evrope doći će u ovaj bh. grad i uživati u njegovim ljepotama, te s drugima podijeliti svoju strast.

Organizator susreta je Vespa klub Banja Luka koji postoji od 2012. godine, a čini ga 35 ljubitelja Vespe. Kako nam je rekao član Zoran Pivašević, klub je osnovan u čast ovog materijalnog spomenika tehničke kulture, tradicije i nasljeđa našeg društva, u cilju njihovog očuvanja, kao i stila života koji pruža vožnja na ovom talijanskom dvotočkašu.

"Banjalučki Vespa susret svake godine posjećuje sve više ljubitelja ovog dvotočkaša i lagano prerasta u jedan od najvećih skupova ove vrste u ovom djelu Evrope, a odavno je prerastao lokalni karakter. Trud i zalaganje članova Vespa kluba Banja Luka, koji svojim radom kroz druženje sa Vespom pokušavaju i uspijevaju svake godine predstaviti klub i grad Banja Luku u najboljem svjetlu i biti dobri domaćini svim prijateljima Vespe iz cijele Evrope, biva prepoznato, te se oni svake godine rado vraćaju u Banja Luku u sve većem broju", rekao je Pivašević za Klix.ba.

Učesnicima ove manifestacije članovi Vespa kluba Banja Luka svake godine pokušavaju otkriti ljepote grada Banja Luke, tako da će ove godine uz nezaobilazni rafting kanjonom rijeke Vrbas, moći uživati u vožnji dajakom - jednim od simbola grada, te će imati priliku da vide panoramu grada sa poznatog banjalučkog izletišta i rekreativne zone Banj brdo.

"Ove godine na skupu očekujemo oko 200 učesnika iz Rusije, Njemačke, Slovačke, Austrije, Italije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Vespa klub Banja Luka kroz svoje djelovanje, kao i organizovanjem ovakve manifestacija, pokušava da ukaže na važnost i podigne nivo saobraćajne kulture, da istakne turističke potencijale grada Banja Luke, te svim gostima pokuša pokazati historijsko i kulturno nasljeđe ovog podneblja", dodao je Pivašević.

Članovi Vespa kluba Banja Luka aktivno putuju na slična događaje, pa su ove godine bili u posjeti prijateljima iz VK Ljubljana, VK Old Vespa Rideers iz Maria Rain - Austrija, te na prvom nacionalnom skupu Serbia Vespa Days 2017. na Zlatiboru u organizaciji Vespa Saveza Srbije. U planu su putovanja na Cro Vespa Days 2017 u organizaciji VK Rovinj i na 2. Vespa susret VK Zagorski purani u Bedekovčini.