magazin
533

Veliki humanitarac: David Bowie u toku i nakon rata pomagao narodu Bosne i Hercegovine

Klix.ba
(Foto: EPA)
Poznata svjetska zvijezda, muzička legenda David Bowie bio je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, posebno tokom i nakon agresije na našu zemlju.

Bowie je u ratnom periodu kontaktirao premijera BiH Harisa Silajdžića s kojim se tada sastao u Londonu i iskazao podršku narodu BiH, pogotovo suosjećajući s patnjama djece.

Bowie je zajedno sa Brianom Enom poduzimao aktivnosti kako bi se skrenula pažnja na dešavanja u BiH.

"Činjenica je da je Bowie bio ne samo originalan muzičar, već i dobar čovjek. Pomagao je Bosnu i Hercegovinu, a sastanak u Londonu organizirao je Brian Eno. Teško mi se prisjetiti svih detalja tadašnjeg sastanka, ali se radilo o projektu War Child koji je vodio Luciano Pavarotti. Ovo je prilika da se sjetimo i Pavarottija, jer su zaista i jedan i drugi pomogli BiH u tim teškim trenucima", kazao je za Klix.ba Haris Silajdžić.

David Bowie je nakon rata u Bosni 1997. godine snimio kampanju za projekat pod nazivom "Let us play" organizacije War Child.

Kampanja je za cilj imala skretanje pažnje na užase koji su se dogodili u Bosni i Hercegovni, kao i prikupljanje novca u humanitarne svrhe za razne akcije poput rekonstrukcije sportskih igrališta i slično.

"Iako oružja više nema, djeca Bosne i dalje nose težak teret rata. Oni su bili žrtve užasnih zločina, njihove kuće, škole i igrališta su uništeni, a suočavaju se sa smrtonosnom realnošću šest miliona mina posijanih na poljima na kojima su se igrali. War Child organizacija pomaže ovoj djeci, mi gradimo njihove kuće. Molimo vas, pomozite ovaj projekat", poruka je Davida Bowieja u videu snimljenom za War Child organizaciju.

War Child je međunarodna organizacija osnovana u Velikoj Britaniji, a svoje podružnice ima i u Holandiji i Kanadi.

Cilj organizacije je pružanje podrške djeci koja su pogođena ratom kako bi prebrodili loša iskustva i traume i krenuli dalje.

"Djeca imaju pravo na život bez nasilja i straha kako bi razvila puni potencijal za sebe i društvo. Nijedno dijete ne bi trebalo biti dio rata. Nikad", poruka je organizacije War Child.