Mnogi odbili pjesme
18

Veliki hitovi kao što su "Baby one more time" ili "Happy" proslavili one za koje nisu napisani

Klix.ba
Bez obzira za koga producenti napišu pjesmu ili kome je pokušaju prodati, nikad se ne zna ko će napraviiti hit, čemu svjedoče i brojni svjetski izvođači koji su se proslavili planetarno popularnim pjesmama koje su bile pisane za druge. Neke pjesme su mjesecima kupile prašinu na producentskim policama, čekajući da dođu u prave ruke.

Pjesma "Rock your body" koju je Justin Timberlake objavi 2002. godine originalno je napisana za legendarnog kralja popa Michaela Jacksona koji je umro sedam godina poslije toga, u 50. godini života. Jackson je odbio ovu pjesmu zajedno sa još nekoliko drugih koje su mu ponuđene. Pjesma sada ima blizu 88 miliona pregleda na Youtubeu.

Poularni hit iz 1998. "Baby one more time" koji je otpjevala Britney Spears, tekstopisac Max Martin napisao je za Backstreet Boys i TLC. Nakon što su ove, već tada popularne grupe, odbile snimanje, pjesma je došla u ruke mlade i nepoznate Amerikanke. "Baby one more time" je dugo držala rekord najslušanije pjesme i učinila je Britney mega popularnom zvijezdom. Pjesma ima 275 miliona pregleda na Youtubeu.

S druge strane, Britney je odbila pjesmu "Telephone" koju je za njen album "Circus" napisao Stefani Germanotta 2008. godine. Pjevačica nije imala mjesta na albumu za još jednu pjesmu, pa je Lady Gaga uzela i napravila veliki hit u saradnji sa Beyonce. Na Youtubeu "Telephone" ima skoro 283 miliona pregleda.

Još jednu pjesmu koja je originalno pisana za nju, Britney je odbila 2009. godine. Radi se o pjesmi "Umbrella" koja je poslije ponuđena Taiou Cruzu i Mary J. Blige, koji nisu bili zainteresirani, pa je došla u ruke Rihanne.

Britneyin hit "Toxic" mogao je biti još jedan pogodak Kylie Minogue nakon hita "Can't get you out of my head". Međutim, Kylie je odbila pjesmu na prvo slušanje, a "Toxic" je postao jedan od najpopularnijih hitova Britney Spears.

Pjesma "Call me" američkog benda Blondie iz 80-ih godina napisana je za Stevie Nicks. Producentica je zatim zamolila Debbie Harry iz Blondie da napiše melodiju i tekst za pjesmu. "Call me" je šest sedmica uzastopno bila broj jedan na popularnoj muzičkoj listi Billboard Hot 100.

Zanimljivo je kako je pjesmu "Happy", koja je 2013. zarazila milione ljudi širom svijeta, Pharrell Williams orginalno napisao za američkog pjevača i repera CeeLo Green. S obzirom da je Green, zvijezda američkog solo dua Gnarls Barkley, odbio uzeti pjesmu zbog izdavanja njegovog božićnog albuma u tom periodu, Williams je pokupio svu slavu.

"Happy" je prodana u više od deset miliona primjeraka, ima skoro milijardu pregleda na Youtubeu, nominirana je za Oskara i dobitnik Grammyja.