Tvrdi da je zatočena
24

Velika Britanija želi dokaze da je princeza Latifa živa nakon uznemirujućeg videa

A. B.
Velika Britanija želi dokaze da je princeza Dubaija Latifa Al Maktoum živa, nakon što je BBC objavio video u kojem je ona ispričala da je otac, emir ovog zaljevskog grada, drži zatočenu u vili te da strahuje za svoj život.
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab kazao je da je moralno i ljudski tražiti dokaz da je princeza Latifa živa nakon uznemirujućeg videa kojeg je objavila.

"Vlasti Velike Britanije su duboko zabrinute zbog videa. Pratit ćemo istragu Ujedinjenih nacija, koja je najavljena kako bi se ispitala situacija u kojoj se nalazi princeza Latifa. Vidi se mlada žena koja je veoma uznemirena", kazao je Raab, a istog mišljenja je bio i britanski premijer Boris Johnson.

Na videosnimku 35-godišnja princeza Latifa je ispričala da se nalazi u jednoj vili koja je pretvorena u zatvor, a da se snima u toaletu, jer je to jedino mjesto gdje se može zaključati.

"Svaki dan strahujem za svoj život, policajci su mi rekli da ću cijelog života bili u zatvoru i da nikada neću vidjeti sunce. Svakog dana situacija je sve gora”, kazala je, a vlada Dubaija je pitanja medija o tom slučaju proslijedila pravnoj kompaniji šeika, piše The Independent.

Latifa al-Maktoum je još 2018. u videosnimku na YouTubeu izjavila da želi pobjeći iz zemlje. Sa suzama u očima je rekla da ju je nakon prvog pokušaja bijega 2002. otac - emir Dubaija Mohammed bin Rashid Al Maktoum, tri godine mučio i držao zatočenu.

U martu 2020. britansko pravosuđe je presudilo da je emir Dubaija naredio otmicu svojih dviju kćeri Latife i Shamse. Shamsa je s 18 godina pokušala pobjeći od oca 2000. dok se nalazila u Engleskoj.