Najbolja majka
2k

Uz Nadu Đurevsku smo se smijali i plakali: Od Hasanaginice do Mubere

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Brojne su uloge po kojima ćemo pamtiti legendarnu glumicu Nadu Đurevsku. Zahvaljujući njenom nevjerovatnom talentu, uz nju smo se iskreno smijali, ali i plakali.

Đurevska je imala bogatu karijeru u pozorištu, ali većina je zapamtila po ulogama u televizijskim serijama i filmovima. Većinom je utjelovljivala majke te je svojom nježnošću, blagonaklonošću ali i humorom budila duboke emocije i "tjerala" gledatelje da se zaljube u nju.

Gotovo da nema domaćeg filma u kojem nije igrala neku ulogu.

Jedna je od najpoštovanijih glumica na područjima bivše Jugoslavije za koju su svi rekli da se, uprkos surovosti ovog posla, nikada nije promijenila i uvijek se vodila dušom punom dobrote.

Najčešće je prepoznaju kao Muberu, majku Rileta u popularnoj seriji "Viza za budućnost" koja je emitovana od 2002. do 2008. godine. Iako je serija humorističnog karaktera, Nada je uspjela pokazati svoju osjećajnost i dušu. Muberu su svi voljeli.

Majku je glumila i u filmu "Nebo iznad krajolik" - komediji koja govori o Francuskinji Debori i Bosancu Mehmedu koji joj pokušava pomoći da se vrati u Sarajevo nakon nesreće na paraglajdingu na Bjelašnici.

U višenagrađivanom filmu "Grbavica" pojavljuje se kao tetka Safija koja svojim savjetima pokušava prodrijeti do Esme, majke tinejdžerke koju je rodila nakon što je silovana u ratu.

U ulozi Mare pojavila se u jugoslovenskom filmu iz 1989. godine "Čovjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug", majku čiji je sin zatvoren zbog optužbi da je komunista, koja moli za pomoć i milost da ga spasi.

Davne 1983. godine Đurevska je utjelovila Hasanaginicu na malim ekranima. Emotivno je utjelovila snagu i dostojanstvo bosanske žene, te bol koja je rasplakala mnoge gledatelje.

Samo godinu ranije pojavila se u filmu "Miris dunja" gdje je glumila Azru koja s bratom Ibrahimom pomaže ilegalcima i kriju mladu Jevrejku tokom Drugog svjetskog rata u Sarajevu.

Na "daskama koje život znače" Đurevska je provela 40 godina. Igrala je u predstavama "Sarah Bernhardt", "Tartuffe Hamlet", "Biće, biće", "Derviš i smrt", "Kraj igre", "Suton", "Roberto Zucco", "Hanka", "Partija remija", "Tvrđava", "Sakati Billy", "Višnjik", "Legenda o Ali-paši", "Prvi put s ocem na izbore", "Ženski turbo-folk bend" itd.

Predstava "Biće, biće" je emitovana i na televizijskim stanicama. Đurevska je glumila Meriminu majku koja je savjetuje kako da postupa nakon što je upoznala Veliju, Bosanca koji živi u Njemačkoj. Godinama je nasmijavala hiljade gledalaca gostujući u BiH ali i svijetu.

Posljednju ulogu imala je 2015. godine u kratkom hrvatskom filmu "Belladona".