Borba za titule najboljih
3

Upoznajte finaliste globalnog breakdance takmičenja Red Bull BC One

D. B.
U Gdanjsku se 6. novembra održava svjetsko finale takmičenja Red Bull BC One 2021, na kojem će se voditi borba za titule najboljih breakdancera na planeti. Poznata su imena 12 mladića i 12 djevojaka koji će se u poljskom gradu boriti za prestižne naslove, a njima će se pridružiti još po četvoro takmičara u obje kategorije.

U Ergo Areni u Gdanjsku (Poljska) sve je spremno za obračun najboljih svjetskih brejkera i brejkerki u svjetskom finalu takmičenja Red Bull BC One 2021, koje će biti održano 6. novembra. Za sada su poznata imena 24 finalista, koji dolaze iz 17 zemalja.

Finalistima će se pridružiti još četiri djevojke i četiri mladića iz reda pobjednika državnih kvalifikacija. Za tih preostalih osam mjesta u finalu borit će se više od 50 takmičara na turniru Last Chance Cypher, koji će 4. novembra biti održan u Shakespeare teatru u Gdanjsku.

Prvi put od inauguralnog izdanja 2004. godine, u turniru će učestvovati puna takmičarska postava od 16 djevojaka.

Među 12 djevojaka i 12 mladića koji su do sada osigurali učešće u finalu nalaze se i aktuelni šampioni: B-Boy Shigekix (Japan), najmlađi pobjednik u historiji takmičenja, i B-Girl Kastet (Rusija), koja je osvojila dvije uzastopne titule prvakinje. Oboje plesača se vraćaju ove godine kako bi u konkurenciji najboljih na svijetu branili svoje titule iz 2020. godine.

Ovogodišnje nastupe takmičara ocjenjivat će član Red Bull BC One All Star tima i trostruki pobjednik ovog takmičenja, B-Boy Menno (Nizozemska). Uz njega će u žiriju biti svjetski poznati brejkeri El Nino (SAD) i Kleju (Poljska), te brejkerke Beta (SAD) i Sarah Bee (Francuska).

Voditelj takmičenja, koje se održava 6. novembra, bit će B-Boy Amjad (Švicarska), dok će za muziku na gramofonima zadužen biti DJ Plash (Poljska). Svjetsko finale Red Bull BC One 2021 bit će prenošeno direktno na Red Bull TV, te putem Facebook i YouTube kanala takmičenja.

U muškoj konkurenciji, mjesto u finalu za sada je izborilo 12 brejkera: Sunni (UK), Wild Jerry (Bjelorusija), Zoopreme (Danska), Shigekix (Japan), Lagaet (Francuska), Phil Wizard (Kanada), Thomaz (Poljska), Flea Rock (SAD), TawfiQ (Nizozemska), Bart (Brazil), Xak (Španija) i Gun (Rusija).

U kategoriji žena, ovo su imena 12 trenutno poznatih finalistica: Sidi (Grčka), Kastet (Rusija), San Andrea (Francuska), Yell (Južna Koreja), Madmax (Belgija), Luma (Kolumbija), Paulina (Poljska), Ram (Japan), Ami (Japan), Carito (Argentina), Logistx (SAD) i Nadia (Rusija).