U Vijećnici
47

Uoči dodjele godišnjih nagrada AMUS-a: Odrednica kvaliteta i nivoa društva

L. K.
Dodjela godišnjih nagrada AMUS 2018/2019 bit će održana 5. februara u Vijećnici s početkom u 19:30 sati. Cijeli događaj i organizaciju komentarisala je generalna direktorica Stručne službe Lejla Trnčić.

Trnčić je na početku razgovora objasnila kako AMUS svakodnevno radi na unapređenju vrijednosti stvaranja autorskih djela.

"To je naša misija, autorsko djelo u svom punom obliku je jedna od najvećih vrijednosti svake društvene zajednice. Naše namjere i aktivnosti su usmjerene svakodnevno u pravcu da stvaramo što bolje platforme kako bi se autori mogli realizirati u svom punom obliku ostavljajući visokokvalitetna djela u arhiv autorstva BiH", objasnila je.

Posao AMUS-a jeste podsticanje autora da stvaraju i čine naše društvo bogatom zajednicom, ističe Trnčić, dodavši kako upravo oni mogu mnogo doprinijeti kvalitetu, jer njegujući tradicijsku muziku, kao i popularnu muziku počinju, počinju s velikim projektima koji će biti platforma za stvaraoce klasičnih djela.

"To je sigurno odrednica kvaliteta i nivoa društva u cijelosti. Poseban aspekt je uvijek usmjeren ka dječijem stvaralaštvu, jer stil muzike i izbora muzike utiče bitno i na stil života. Muzika nerijetko pomaže u ostvarivanju ličnosti djece tako da je ta oblast važna i pomno radimo na njoj", govori.

Ispravne vrijednosti imaju svoj kriterij, a Trnčić ističe kako ih oni svakodnevno grade.

"Uspješni autori su oni koji uspijevaju iskomunicirati svoje djelo sa publikom, a naša Stručne služba će pomoći da oni dobiju i potvrdu struke za svoj rad. Potvrda svakako imponuje, definira i motivira na rad, mislim da imenovani projekti doprinose poboljšanju kvalitete rada autorskim djelima. Zato planiramo razvijati naše nagrade koje će biti referentna vrijednost zajednici", kaže.

Na koncu, Trnčić kaže kako bi voljela da bh. društvo zajedno s AMUS-om gradi muzički ukus i tako ga čini boljim. BiH je, kaže direktorica, zemlja poznata po talentima, što će se svakako i imenovati.

"Posebno mi je važno istaći da autorstvo potiče najskrivenije emocije svakog autora, koji iznosi dio sebe, djeli ga sa publikom i čine neraskidivu cjelinu. To je krug koji svakodnevno štitimo i razvijamo". zaključuje.