Los Angeles
0

Umro otac Jean-Michela Jarrea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski kompozitor Maurice Jarre, najpoznatiji po svojoj muzici za holivudske filmove, umro je u Los Angelesu u 84. godini nakon što je bolovao od raka.

Jarre, otac kompozitora Jeana-Michela Jarrea, stekao je slavu u relativno poznim godinama života.

On je postao poznat 1962. godine kada je napisao muziku za film "Lawrence od Arabije" za koju je dobio Oskara.

On je dobio još dva Oskara za muziku u filmovima "Doktor Živago" i "Put u Indiju", i komponovao je muziku za više od 150 filmova.

Njegova muzika upotpunila je djela nekih od najvećih režisera filmske industrije - između ostalih Davida Leana, Alfreda Hitchcocka, Johna Hustona i Luchina Viscontija, javio je u ponedjeljak BBC.

On je također komponovao simfonijsku muziku za pozorište, balet, i televiziju, uključujući i za mini seriju iz 1970-ih "Isus iz Nazareta".

Jarre, koji se preselio u Sjedinjene Države 1960. godine, bio je oženjen četiri puta i otac je Jeana-Michela Jarrea, pionira eletronske muzike.

Jedno od njegovih posljednjih pojavljivanja u javnosti bilo je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru, gdje je primio nagradu za životno djelo.

Direktor festivala Dieter Kosslick tada je odao počast Jarreu riječima: "Filmski kompozitori često su u sjeni velikih režisera i glumaca. To nije slučaj s Mauriceom Jarreom - muzika za 'Doktora Živaga', poput većine njegovih radova, svjetski je slavna i ostaje nezaboravna u istoriji filma".