magazin
0

Umro najstariji slon u Evropi

Sarajevo-x.com
Najstariji slon Evrope Gaya, umro je u 48 godini života nakon što je rumunjska policija pustila pse na njega jer je odbio da uđe u zimski dio zoološkog vrta. Zvaničnici zoološkog vrta u Bukureštu u kojem je Gaya boravio na početku su tvrdili da je slon umro prirodnom smrću uslijed posljedica starosti.

Rumunjski mediji objavili su policijske izvještaje u kojima stoji da su radnici zoološkog vrta zvali policiju kako bi im pomogla da natjeraju slona u zimski dio vrta. Nakon policijske intervencije, najstariji slon Evrope iznenada je umro.

Ovaj skandal desio samo šest mjeseci nakon ulaska Rumunije u Evropsku uniju i pokrenuo je mnoga pitanja o statusu i odnosu prema životinjama u 29 zooloških vrtova u zemlji.

Borci za zaštitu prava životinja ispoljavali su nade da će članstvo u EU-i sa sobom donijeti i nove zakone koji će poboljšati status životinja i njihov život u životinjskim vrtovima.

Novinski izvještaji navode da se slon Gaya nakon napada policijskih pasa uspaničio, pao i slomio nogu. Na njegovom tijelu zabilježen je i znatan broj psećih ujeda. Svjedoci tvrde da je osoblje zoološkog vrta ozlijeđenog slona ostavilo dva dana da se pati u svojim bolovima prije nego je preminuo jer, navodno, nisu znali kako da mu pomognu.