U 85. godini života
0

Umro legendarni holivudski glumac Tony Curtis

Sarajevo-x.com
Tony Curtis
Tony Curtis
Legendarni holivudski glumac Tony Curtis, koji je glumio u više od 140 filmova, preminuo je u utorak u dobi od 85 godina, potvrdio je glasnogovornik njegove kćeri Jamie Lee Curtis.

Tony Curtis se prslavio ulogom Billyja Wildera u filmu "Some Like It Hot" , u kojem je glumio sa Marilyn Monroe i Jackom Lemmonom. Također, Curtis je bio nominovan za Oscara 1959. godine za ulogu u filmu "The Defiant Ones" u kojem je glumio sa Sidneyem Poitierom.

Tony Curtis, pravog imena Bernard Schwartz, rođen je u New Yorku. Nakon odsluženja vojnog roka upisao je časove glume, a nedugo nakon toga potpisao je ugovor sa čuvenom kompanijom "Universal Pictures", što mu je omogućilo da se lako probije do Hollywooda.

Prvu ulogu imao je u filmu "Criss Cross" iz 1943. godine, u kojem se pojavio kao plesač rumbe. Tokom svoje karijere glumio je u više od 140 filmova, zbog čega se smatra jednim od najznačajnijih glumaca svoje generacije.

No, njegov privatni život nije bio baš blistav. Ženio se šest puta, imao isto toliko djece, a, navodno je bio u vezi i sa glumicom Monroe.

Glumac Tony Curtis preživio je veliku porodičnu tragediju 1994. godine kada je njegov sin Nichlas umro u 23. godini života predoziravši se heroinom.

Iako nisu objavljeni detalji smrti 85. godišnjeg holivudskog glumca, poznato je da je Curtis posljednjih godina imao brojne zdravstvene probleme.

Patio je od hronične opstruktivne plućne bolesti, a 2006. godine je zbog upale pluća nekoliko dana bio u komi, zbog čega je i završio u invalidskim kolicima.