Šarm igre
320

Umjetnost na prstima ponovo živi u Tuzli: Male balerine oduševljavaju gracioznim pokretima

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Nakon pet decenija u Tuzli je ponovo zaživio balet, a prva generacija balerina ove godine završit će Osnovnu muzičku školu u klasi nastavnice Željke Marinić.

U okviru Pionirskog pozorišta u Tuzli 1957. godine djelovala je baletna grupa, međutim nakon njenog gašenja sve ljubiteljice umjetnosti na vrhovima prstiju svoje baletne snove nisu mogle ostvariti.

Međutim, prije osam godina u Pozorištu mladih je pokrenuta baletna sekcija, a prije šest u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli zvanično je otvoreno odjeljenje za klasični balet koje će ove godine iznjedriti prvu generaciji balerina.

Prirodan slijed je da njih šest nastavi svoje školovanje, međutim u Srednjoj muzičkoj školi ne postoji smjer za klasični balet te se kao jedino rješenje nameće odlazak u Sarajevo.

"Da li će nastaviti jedna ili dvije od njih, vidjet ćemo. Nije mala stvar da one idu u Sarajevo, jer su se rano upisale u osnovnu baletsku školu te su kao svršenice veoma mlade", kaže na početku razgovora za Klix.ba Željka Marinić.

Inače, inicijatorica za osnivanje ovakvog odsjeka bila je profesorica klavira Slađana Dedić koja je prepoznala potrebu da bi Tuzla kao jedan od umjetničkih bh. gradova trebala ponovo oživjeti i baletnu umjetnost.

Zahtjevne vježbe

Šest tuzlanskih balerina svakodnevno od ponedjeljka od petka pohađa nastavu, a raspoređene su u dvije smjene. Časovi traju sat i po, a sastoje se od okvirno 40 vježbi koje su zasnovane na štapu, sredini, skokovima i špic patikama.

Marinić nam kaže da su vježbe prilično zahtjevne i teške, a učenice se mnogo fizički umaraju i troše svoja stopala.

"Nažalost, ne možemo se pohvaliti da imamo svoju zgradu, ali se nadamo da će se to jednog dana ostvariti. Želja nam je da imamo veliku baletnu dvoranu, ali zasad se selimo te smo sada podstanari u Katoličkom školskom centru u Tuzli. Zahvaljujemo se direktoru centra koji je prekrasan čovjek i dobili smo dvoranu i svlačionicu koja odgovara potrebama balerina", ističe naša sagovornica.

Marinić je inače balerina koja je još kao djevojčica prvo ušla u svijet folklora, zatim je usavršavala standardne plesove, a na kraju je put nanio u Hrvatsku gdje je pohađala balet u Baletnom studiju kod Antuna Marinića.

"Doslovno sam luda za baletom, a nerijetko sam u sali ostajala po šest, sedam sati vježbajući. Ta ljubav se isplatila te sada svoja znanja prenosim na djecu", nastavlja Marinić.

Tuzlanske balerine dosad su imale veliki broj nastupa. Osim baletnog koncerta u Tuzli, gdje su kroz 15 varijacija iz klasičnog baleta oduševile svoje sugrađane, balerine iz grada soli dobile su pohvale i od struke.

Specijalna nagrada

Na međunarodnom takmičenju u Sarajevu posebno se istakla Sarah Kurtalić kojoj je pretprošle godine u konkurenciji od 75 balerina pripala specijalna nagrada.

"Išle smo s namjerom da se takmičimo, ali ne i da osvojimo nagradu. Sarah je osvojila maksimalan broj bodova, odnosno njih 100. Mislim da je ta specijalna medalja bila potvrdan pečat za školu i odsjek koji će se, nadam se razvijati", kaže Marinić.

Osim Kurtalić u grupi tuzlanskih balerina su još i Amina Imamović, Lejla Karić, Sara Omerašević, Džena Mahmutović i Dina Gogić koje na ovom umjetničkom putu vode ljubav i želja za plesom.

"Kao malena djevojčica voljela sam gledati crtane filmove i baletne predstave. Željela sam probati baletnu umjetnost i to mi se veoma svidjelo. Na takmičenju je pretprošle godine bilo odlično. Mnogo smo se trudili, vježbali te znoja i suza potrošili, ali na kraju se sve isplatilo", rekla nam je 12-godišnja Sarah Kurtalić, koja ima želju nastaviti školovanje u ovoj oblasti.

Marinić nam kaže i da sve balerine moraju imati izuzetno izražen osjećaj za ritam, zatim biti izuzetno fizički izdržljive, stopala i kičma moraju biti zdravi, noge, koljena i plećke moraju biti otvorene, a proporcije udova moraju biti u jednakom rangu.

Trebaju baletane

Iako je ovaj odsjek namijenjen i muškom spolu, u klasi Marinić baletana još uvijek nema.

"Za njima je velika potreba i u svijetu, a kod nas su i dalje zastupljene predrasude, jer ljudi ne znaju koliko je balet zapravo teška umjetnost, u kojoj su posebno izražene psiho-fizičke vježbe. Mnogo truda, rada i odricnja je potrebno uložiti u to da baletan na ruci nosi balerinu od 47 kilograma, a da to sve djeluje kao da mu je pero u ruci", kaže nastavnica baleta.

Tuzlanske balerine sada pripremaju svoj veliki maturski koncert koji će biti održan u martu ili aprilu iduće godine. Sastojat će se okvirno od 20 varijacija iz klasičnog programa, a među njima je "Snjeguljica i sedam patuljaka", "Labuđe jezero", "Orašar"...

"Mnogo truda i rada nas čeka i mislim da ćemo time zapečatiti ovu generaciju koja će, nadam se, biti motiv drugima da dođu i upišu se sljedeće godine u prvi razred. Mislim da je za Tuzlu bitno da se i ova grana umjetnosti počne razvijati u pravom smislu", zaključuje Marinić za Klix.ba.

Baletna umjetnost se ističe ljepotom pokreta, elegancijom, suptilnošću i gracioznošću. Prekrasni kostimi na kraju dođu kao šlag na tortu, a većina ljubitelja umjetnosti na prstima kroz svaku predstavu dobijaju utisak kao da plove kroz nevjerovatne i bajkovite prizore.

Svemu tome prethodilo je mnogo prolivenog znoja u baletnoj sali, ali i ulaganja truda i fizičkog napora, kako bi sve na sceni izgledalo besprijekorno.