Slavi 10 godina karijere
48

Umjetnica Selma Selman: Drago mi je što nosim titulu "najopasnije žene na svijetu"

N. O.
Selma Selman
Selma Selman
Bosanskohercegovačka umjetnica Selma Selman nedavno se pojavila na naslovnici srbijanskog izdanja magazina Elle te smo s njom razgovarali o dva jubileja koja obilježava ove godine - svoj 30. rođendan i 10 godina karijere.

Selma je široj javnosti postala poznata nakon performansa "Ne gledaj Ciganku u oči", a nedavno je krasila i naslovnicu Elle magazina na kojoj su je prozvali "najopasnijom ženom na svijetu".

Umjetnica ističe kako je dala divan intervju za Elle magazin, koji je s jedne strane ličan, a s druge strane univerzalan, te kako joj je drago što nosi titulu "najopasnije žene na svijetu".

Selman je odrasla u romskoj porodici u Bihaću, a kao najmlađe dijete uspjela je biti prva koja je završila srednju školu te je kasnije studirala na prestižnom Univerzitetu Syracuse u New Yorku.

Komentarišući svoje djetinjstvo u Bihaću i borbu s diskriminacijom kaže: "Svaki nedostatak u djetinjstvu je od mene napravio inteligentnu ženu. Naravno, za taj lični razvoj i napredak trebalo je da prođe određeno vrijeme, da radim na sebi, učim, skupim iskustva, a taj cijeli napredak nije bio i bez određenih rizika".

Iako živi na relaciji Bihać - New York te stalno putuje zbog izložbi koje održava širom svijeta, Selma sebe ne smatra nomadom, jer putuje zato što mora, a ne zato što želi.

Komentarišući putovanja nemoguće je bilo ne dotaći se teme koronavirusa i ograničenja koja je donio. Umjetnica kaže da joj je pandemija omogućila da završi projekte za koje nije imala vremena te da je njoj bilo lijepo koliko god da su okolnosti bile teške. "Covid nam je pokazao da mnoge stvari više nisu pod našom kontrolom, tako da sada svi zajedno ne uživamo u glorifikaciji patnje i ludila", kazala je za Klix.

Iako joj je pandemija donijela više vremena za druge projekte, jer su izložbe koje je Selman trebala održati u 2020. godini otkazane, one su pomjerene za ovu godinu te, kako kaže, sada ima mnogo posla.

Umjetnica se kroz svoja djela često dotiče raznih stereotipa našeg društva, a na pitanje može li se umjetnošću mijenjati društvo, kaže: "Može, ali na veoma niskom nivou, jer za umjetnost još uvijek nisu zainteresovani oni ljudi koji bi trebalo da budu. Umjetnost još ne dopire do njih. Ali vremenom i uz tehnologiju sve se mijenja".

S obzirom na to da ove godine slavi dva jubileja, 30. rođendan i 10 godina karijere, umjetnica kaže da je rođendan već proslavila, a da će 10 godina karijere obilježiti dvjema velikim samostalnim izložbama.

"Pripremam dvije velike samostalne izložbe u Sarajevu i Kasselu i nadam se da će mi vrijeme dozvoliti da sve teče normalnim tokom", rekla je Selman.

O detaljima izložbe koju planira održati u Sarajevu nije htjela mnogo govoriti te je otkrila samo da je možemo očekivati na ljeto ove godine.

Selman se također bavi i aktivizmom te je prije četiri godine pokrenula projekt "Marš u školu" za prava romskih djevojčica, koji ima za cilj povećati broj djece iz ove marginalizirane grupe u školskim klupama. "Trenutno imamo 14 djevojčica koje dobivaju stipendije i nadamo se da ćemo sljedeće godine imati veći broj djece koja će upisati srednju školu".