Praznična atmosfera
1.4k

Ulice Sarajeva cvjetaju od ranog jutra, muškarci hrle da damama poklone bukete

Piše: L. K.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na ulicama glavnog grada BiH danas se slavi 8. mart, Međunarodni dan žena, te su ulice kao i svake godine prepune uličnih prodavača cvijeća, kao i žena i djevojaka koje su dobile cvijeće te muškaraca koji pažljivo biraju najljepše.

Ulice su obojene šarenim bojama svježih ruža i okupane suncem, a prodavača ne manjka. Nasmijani su, zadovoljno odmahuju i spremno odgovaraju svima koji ih upitaju za savjet koji stručno izvlače iz rukava i pronalaze najbolji cvijet za majke, radne kolegice, kćerke, supruge i djevojke.

Tezge uličnih prodavača su od ranog jutra na sarajevskim ulicama. Cvijeće je moguće nabaviti na svakom uglu, a bogatog izbora ne nedostaje. U ponudi su karanfili, ruže, orhideje, zumbuli, narcisi i ljiljani, ali i cvijeće u saksijama.

Na nekim štandovima su i plišani medvjedići i srca, a Ferhadija je ukrašena velikim banerom na kojem je čestitka za ovaj praznik.

Međunarodni dan žena je prvi put obilježen 28. februara 1909. godine i to u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na osnovu Deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje. Od 1975. Ujedinjeni narodi (UN) službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena.