magazin
0

Ukradena puška Napoleona III nađena u Teksasu

FENA
Napoleon III
Napoleon III
Izuzetno rijetka karabinska puška, napravljena za Napoleona III, ukradena u Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, pronađena je u Teksasu kod jednog kolekcionara koji je pokušao da je proda preko Interneta.

Ručno rađena puška proizvedena 1853. godine za francuskog cara Napoleona III (1852-1870) čuvana je u vojnom muzeju u čuvenom zdanju Invalidi u Parizu. Međutim, tokom Drugog svjetskog rata puška je nestala iz muzeja. Pretpostavlja se da ju je ukrala njemačka vojska.

Puška se ponovo pojavila sredinom osamdesetih godina kada ju je na nekoj aukciji kupio jedan kolekcionar iz San Antonija u Teksasu. On je tek poslije kupovine saznao da je puška ukradena, ali je nije pokušao vratiti francuskim vlastima, saopćila je američka federalna policija (FBI), prenijele su agencije.

Kolekcionar je napravio grešku pokušavši da je proda putem jedne američke internet stranice specijalizirane za zbirke oružja. Pod pseudonimom "Tom" pokušavao je da je proda od februara 2004. godine po cijeni od 12.000 dolara. Opisujući 94 santimetara dugu pušku, on u svom oglasu otvoreno navodi da je "uzeta" iz jednog francuskog muzeja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Oglas su primijetile francuske vlasti koje su potom stupile u kontakt sa službom FBI. Federalni agenti iz San Antonija, u saradnji s agentima specijalne brigade za borbu protiv kriminala u trgovini umjetničkim predmetima, izveli su akciju u kojoj su se predstavili kao kupci i tako ovih dana došli do puške.

Karabinka će uskoro biti vraćena Francuskoj, a kolekcionar će sudski odgovarati zbog kršenja međunarodnih zakona o ukradenim antikvitetima.