Alarmantni podaci
41

Ubijeno je 50.000 polarnih medvjeda: Opstanak vrste je ugrožen, hitno zabraniti lov

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Neko iz zabave uništava prirodno blago. Kada će se tome stati na kraj?

Lov na polarne medvjede zbog njihove kože mora se zabraniti inače će ova arktička vrsta izumrijeti.

Ne samo da se ove životinje bore preživjeti utjecaj klimatskih promjena koje tope led, nego ih lovci željni trofeja progone zbog njihove kože koja je veoma tražena u Kini, što ubrzava njihovo istrjebljenje.

Nagrađivani fotograf divljine i konzervacionist Ole Liodden, četiri godine je radio na projektu kako bi istaknuo ovaj problem. On tvrdi da lovci biraju najjače i najzdravije mužjake, pa na kraju ostaju samo slabe jedinke koje trebaju prenijeti gene i održati vrstu.

"Moramo zaustaviti trofejni lov i prodaju kože polarnih medvjeda. To je jedini način kako medvjedi mogu opstati u budućnosti s globalnim zagrijavanjem", smatra poznati fotograf.

Lovci su na Arktiku između 2007. i 2016. godine ubili skoro 9.000 polarnih medvjeda. Više od 50.000 polarnih medvjeda je ubijeno od 1960. godine, što je dvostruko više od preostale populacije.

Brojke koje su mnogo veće od prethodnih procjena, puštene su u javnost tek nakon što su odvjetnici natjerali kanadsku vladu objaviti ih, na osnovi zakona o slobodi informacija.

Polarni medvjed je jedna od najekskluzivnijih vrsta koje lovci na trofeje love. Ova vrsta sisavaca je najmanje pogodna za lov zbog niske stope preživljavanja mladunaca, niske stope reprodukcije i zbog klimatskih promjena. Iako toplija klima može utjecati na reprodukciju polarnih medvjeda u budućnosti, masivno smanjenje pojedinih vrsta se pripisuje nekontroliranom lovu, dodao je Ole.

Trofejni lov na medvjede je počeo 1940-tih na Aljasci, u Americi i u Svalbardu, u Norveškoj.

Ekspedicije su privukle bogate klijente koji su uskoro počeli koristiti avione, helikoptere i brodove kako bi lovili medvjede. Rusija je zabranila lov na ove medvjede 1957. godine, pa je Amerika učinila isto 1972. godine i Norveška godinu dana kasnije.

Kanadsko arktičko područje je trenutno jedino mjesto na svijetu gdje je lov na polarne medvjede dopušten. Liodden tvrdi da su neke vođe Inuita protiv trofejnog lova, ali da ih kanadska vlada ohrabruje biti vodiči lovaca.

Koža polarnog medvjeda može se prodati za 60.000 funti. Prošlo ljeto je istraga Daily Mirrora otkrila mnoštvo tvrtki koje lovcima nude lov u Arktičkom krugu. Domaćini obećavaju lovcima da je njihovo vođenje na lov iskustvo koje će zauvijek pamtiti. Lov traje 12 dana i lovci za njega plaćaju svotu od 36.000 funti, u cijenu je uključena i usluga prepariranja životinja.
Prema podacima Svjetskog fonda za divljinu, u divljini je preostalo svega 20.000 – 25.000 polarnih medvjeda. Taj broj bi se mogao smanjiti za dvije trećine do sredine stoljeća, ako se Arktik nastavi zagrijavati. Ovi medvjedi su označeni kao "osjetljivi" na listi Međunarodne unije za zaštitu prirode, prenosi Mirror.

"Zašto dopuštamo lovcima na trofeje ubijati medvjede iz zabave? Oni ubijaju najveće životinje, uklanjaju gene koji su im potrebni kako bi preživjeli globalno zagrijavanje. To je samo jedan od razloga zašto je trofejski lov zločin protiv prirode", istaknuo je Eduardo Goncalves, osnivač Kampanje za zabranu trofejskog lova.

Vezani članci