magazin
0

Ubici Johna Lennona šesti put odbijena molba za uslovnu kaznu

Sarajevo-x.com
David Chapman
David Chapman
Ubici Johna Lennona je u utorak po šesti put odbijena molba za uslovnu kaznu, tri mjeseca prije tridesete godišnjice smrti bivšeg člana Beatlesa.

Ministarstvo za uslovnu kaznu u saveznoj državi New York je odbilo molbu Davida Chapmana za uslovnu kaznu zbog zabrinutosti što prezire norme američkog društva i ne poštuje ljudski život, piše CNN.

Odbor za uslovnu kaznu sastavljen od tri člana je zaključio da Chapmanovo puštanje iz pritvora uz uslovnu kaznu nije u interesu zajednice.

Ministarstvo je u proteklom periodu primilo 75 pisama u kojim se izražava protivljenje uslovnoj kazni za Chapmana. Jedno od pisama je djelo Lennonove 77-godišnje udovice Yoko Ono koja je izjavila da bi Chapman predstavljao opasnost za nju i njena dva sina, za javnost i za samog sebe.

Njen advokat Perer Shukat je izjavio da je Ono bila veoma zadovoljna kada je saznala da će Chapman ostati u zatvoru.

David Chapman danas ima 55 godina i služi kaznu dvadeset godina do doživotne. Osmog devembra 1980. godine je iz vatrenog oružja tri puta pucao u leđa poznatog muzičara ispred njegovog stana u New Yorku. Izjasnio se krivim pa je osuđen za ubistvo drugog stepena.

Odslužio je 29 godina svoje kazne u zatvoru maksimalne sigurnosti u Attici.

U zadnjih 20 godina ga je posjećivala supruga Gloria kojom se oženio 1979. godine. Molbu za uslovnu kaznu je upućivao svake druge godine od 2000.