Kuma International
54

U Sarajevu uskoro radionica sa italijanskim fotoreporterom Enricom Dagninom

L. K.
Kuma International će u Sarajevu 15. i 16., ali i 26., 27. i 28. februara održati radionicu fotoreportaže sa italijanskim fotoreporterom Enricom Dagninom u partnerstvu sa Fondacijom WARM.

Fotoreportaža je poseban oblik novinarstva koji koristi slike kako bi ispričao vijesti, iskrene i nepristrasne u skladu s novinarskim standardima. Fotoreporter je sličan reporteru, ali umjesto pisane riječi koristi kameru da bi ispričao vijest.

Učesnici i učesnice će imati jedinstvenu priliku da rade zajedno sa italijanskim fotoreporterom Enricom Dagninom, trenutno jednim od vodećih fotografa koji rade za francuski magazin Paris Match čije se arhive i reportaže distribuiraju i izlažu širom svijeta.

Njegova samostalna izložba Untitled iz 2016. godine bila je izložena u Duplex100m2 galeriji u Sarajevu tokom WARM festivala. Zajedno sa Fuadom Bavcićem, Quentinom Fagartom i Claudiom Zini radi na Kuma International pojektu - dokumentarnom filmu o gradu Goraždu tokom bosanskog rata te njegovim posljedicama,

Prvog dana radionice, Enrico Dagnino održati će uvod o fotoreportaži i govoriti o svojoj međunarodnoj karijeri fotoreportera. Njegov debi kao fotoreporter dogodio se za vrijeme pada Berlinskog zida i Baršunaste revolucije u Pragu. Tokom svoje karijere pokrivao je ustanak u Rumuniji i na Kosovu, sukobe u bivšoj Jugoslaviji, kao i opsadu Sarajeva i bosanski rat. Također je radio na izraelsko-palestinskom sukobu, ratu Rusije suprotstavljene Čečeniji, kao i građanskim ratovima Jemena, Somalije, Nagorno-Karabaha i ruandske izbjegličke krize, te Kabiline ofanzive u Demokratskoj Republici Kongo, invazijama na Afgnistan i Irak te arapske proljetne revolucije. Učesnici i učesnice će također saznati o novoj generaciji fotoreportera koja je rođena tokom jugoslovenskih ratova ’90-ih godine, izazovima digitalne ere i važnosti fotoreportaže danas.

Svi učesnici i sve učesnice će dobiti zadatak koji će se razviti u narednim sedmicama. Na osnovu određene teme, učesnici i učesnice će morati izraditi foto esej o kojem će se zajedno razgovarati u učionici. Učesnici i učesnice predstaviti će svoje foto eseje u učionici, naučiti će kako editovati i napraviti novinski časopis. Također, doprinijeti će Kuma International društvenim mrežama gdje će njihovi foto eseji biti predstavljeni.

Kuma International je bosanskohercegovačka neprofitna organizacija koju je osnovala Claudia Zini u Sarajevu 2018. godine. Kuma International je prvi internacionalni istraživački centar posvećen vizualnoj umjetnosti i estetici u poslijeratnim okolnostima kao i ratnom sjećanju, traumi i identitetu u post-konfliktnim društvima, sa posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu ali i bivšu Jugoslaviju.

Svojim originalnim pristupom, udruženje se bavi dodirnim tačkama između akademskog istraživanja i konkretnih platformi za razne izložbene projekte kao i društveni angažman, stvarajući iznimnu sinergiju između istraživača, akademika, vizualnih umjetnika i lokalne zajednice. Kuma International se zasniva na ideji stvaranja sigurnog okruženja za produkciju i diskusiju, gdje se umjetnici, istraživači i članovi lokalne zajednice mogu povezivati i promišljati ulogu umjetnosti kreirane u kontekstu konflikta i traume.

Zbog posebnog interesa za bosanskohercegovačku dijasporu, Kuma otvara mogućnost umjetnicima iz ovog miljea, razbacanim po cijelome svijetu, da se sretnu u Sarajevu i dobiju podršku za svoje umjetničke projekte. Za više informacija, pogledajte: www.kumainternational.org.