Period od 21 godine
113

U Sarajevu promovisana prva bh. eko-monografija "Živjeti eko"

Klix.ba
U prostorijama Doma Armije u Sarajevu danas je održana promocija eko-monografije, ujedno prve na prostoru Bosne i Hercegovine, pod nazivom "Živjeti eko" autorice Jasminke Avdić.

Ova knjiga predstavlja sveobuhvatnu monografiju ekoloških aktivnosti, akcija, internih, lokalnih i međunarodnih projekata O.Š. Safveg-beg Bašagić u periodu od 1996. godine do 2017.

Knjiga se može koristiti i kao praktični priručnik za nastavnike i profesore u sferi razvoja ekoloških navika kod djece u osnovnim školama, bez obzira na školski predmet.

"Naša dugogodišnja kolegica Jasminka Avdić je uspjela napravila nešto što, usudio bih se reći, malo ko bi se i usudio pokušati. Eko-monografija škole nije samo monografija ekoloških aktivnosti škole. Tako ćete vidjeti mnoge učenike koji su prodefilovali našim hodnicima i učionicama. Vidjet ćete nastavnike, kolege i kolegice koji su bili dio našeg kolektiva tokom 21 godine", rekao je na početku promocije Namir Ibrahimović, direktor O.Š. Safvet-beg Bašagić.

Ispirativna priča iz eko-monografije "Živjeti eko“ vodi čitaoce kroz period rasta i razvoja škole od lokalnih akcija čišćenja, pa sve do projekata velikih razmjera koji su uključivali sve škole na području Općine Centar i šire, kao i međunarodnih projekata. Sve to je dovelo do proglašenja statusa eko-škole 2. novembra 2011. godine na šta je škola posebno ponosna.

Najmlađi učenici su izveli himnu Osnovne škole Safvet-beg Bašagić, kao i eko-himnu. Također, prisutni su mogli uživati i u ekološkom igrokazu te izvođenju pjesmi u izvedbi Emira Šeremeta, bivšeg učenika škole koji se vratio u mlađe dane i recitovao jednu od svojih pjesama koja se pojavljuje i u eko-monografiji.

Obraćanje autorice je najavila mr.sc. Lejla Dizdarević, bivša direktorica O.Š. Safvet-beg Bašagić i urednica eko-monografije.

"Znam da nije uobičajeno započeti jednu promociju euforično, međutim, ovdje činim iznimku i namjerno joj pribjegavam jer sam radosna zbog dobrog povoda. Radosna sam zbog objavljivanja eko-monografije pod nazivom 'Živjeti eko' moje i vaše drage prijateljice Jasminke Avdić. Stvaralački proces autorice usmjerenen je dvjema njoj najbitnijim stvarima – prirodi i djecu. To traje 20 i više godina. Imala sam bezbrojne prilike da se uvjerim u njen jedinstven zanos, njenu istrajnost u djelovanju i ubjeđenost u nužnost očuvanja i obnove, sklada između čovjeka i njegove okoline. Njen istraživački pristup prirodi i djetetu kao prirodnom biću u prirodnom okruženju niti u jednom od projekata nije ostvarivan površno. Sve ovo vrijeme je bila i ostala istrajni glas protiv nesvjesnosti ljudi i uništavanja prirode."

Autorica eko-monografije Jasminka Avdić je kazala da je zaštita okoliša naša zajednička briga.

"Završavajući svoj radni vijek, došla sam na ideju da zabilježim aktivnosti kolektiva Osnovne škole Safvet-beg Bašagić u segmentu obrazovanja o zaštiti okoliša. Razlog da napišem monografiju bio je posvećenost učenika i nastavnika škola u zaštiti okoliša u čemu su prednjačili članovi ekoloških sekcija. Učestvovali smo u raznim projektima nevladinih i drugih organizacija, a kasnije organizovali i svoje vlastite eko-projekte. Obrazujući naše učenike o zaštiti okoliša, dokazali smo da i škola koja nema zelene površine u okruženju može da bude uspješna eko-škola. Učenici, naši mladi ekolozi, su veliki entuzijasti, a roditelji sretni, jer žele da njihova djeca odrastaju u čistoj i zdravoj životnoj sredini. Ovo mi je prilika i da uputim apel za pomoć prirodi i neka ova eko-monografija bude moj skromni doprinos. Nadam se da će ovo djelo u vama probuditi emociju koja u meni živi sve ove godine", poručila je Avdić.

Panelisti u promociji su bili eminentni stručnjaci prof. dr. Samir Đug ispred Prirodno-matematičkog fakulteta, Sabina Hadžiahmetović, dipl. ing. građevinarstva ispred Centra za okolišno-održivi razvoj (COOR), Ana Mrdović, dip. ing. hortikulture ispred vanjskih saradnika te mr. Suad Alić ispred Vijeća roditelja.

Podršku za izdavanje eko-monografije je pružila Općina Centar i načelnik Nedžad Ajnadžić te grupa donatora iz kolektiva eMedia Patch, kao i Lamija Muftić, ujedno i bivša učenica škole, Emir Agić, Jasminko Halilović, Vildana Karalić, Vedad Mulalić, Amra Sadiković i Ena Kukić kojima su se direktor Namir Ibrahimović i autorica Jasminka Avdić zahvalili.