Uspjeh bh. alpinista
728

U Sarajevu prikazan film "Velika planina Denali": Priča o prijateljstvu, posvećenosti i hrabrosti

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U sarajevskom Cinema Cityju večeras je premijerno prikazan film "Velika planina Denali" koja govori o hrabrom podvigu bh. alpinista Tomislava Cvitanušića i Armina Gazića da osvoje najviši vrh Sjeverne Amerike i najhladnije planine na svijetu.

Kino sala je bila prepuna prijatelja, kolega i onih koji su večeras došli podijeliti ove trenutke značajne za Cvitanušića i Gazića te doživjeti i osjetiti svu euforiju, strah i hrabrost koju su imali na putu do vrha. Tražila se i stolica više.

"Ovo je Arminova i moja priča o prijateljstvu, posvećenosti i pomalo hrabrosti. To nije priča o trijumfu i osvajanju. To je nešto potpuno drugačije jer je to najhladnija planina na svijetu", rekao je Cvitanušić.

Istakao je kako je ovo jedan od ostvarenih snova, a da ima još mnogo snova koje želi ostvariti.

Njegov saputnik u ovom usponu rekao je kako mu je drago što su ovu priču prenijeli na platno. Na pitanje šta su osjetili kada su se popeli na vrh, Gazić i Cvitanušić su imali različite odgovore.

"Alpinisti kada dođu na vrh osjete prazninu jer u tom izlasku su bili usmjereni energija, težnje i onda dobijemo osjećaj zadovoljstva, a ja nakon 10 minuta provedenih gore već stvaram nove ideje. To zovem alpinističkom pohlepom", rekao je Gazić kroz smijeh.

Cvitanušić je s kazao kako je bio beskrajno zahvalan na svemu te da je u isto vrijeme bio sretan i ponizan

"Bio sam zahvalan na roditeljima, porodici, prijateljima, mom partneru s kojim sam to uradio, prema prirodi jer sam imao privilegiju da izađem na taj strašni vrh", rekao je.

Istakao je kako niti u jednom trenutku nisu pomislili da odustanu već su korigovali planove u skladu sa situacijom te su se dogovarali svaku noć.

"Planina je prepoznala našu požrtvovanost i poniznost i pustila nas da izađemo na vrh", rekao je Gazić.

Autorica filma, urednica dokumentarnog programa RTV USK Merima Aličević kazala je kako se nada da su uspjeli u svojoj namjeri da predstave uspjeh bh. alpinista.

"Njihov put je trajao 10 iako sve ekipe putuju 14 dana i više. Naši alpinisti su bili spremni psihički i fizički, a na nama je bilo da njihovu priču, strahove, uspone, opasnosti, izazov i ljepotu dočaramo publici", rekla je Aličević.

Planina Denali je najhladnija planina na svijetu, a osvajanje njenog vrha od čak 6.194 metra u 2019. godini je bio izazov za ovaj dvojac. Ima specifičan geografski položaj te se ističe po brutalnim hladnoćama i surovosti koja utječe na psihu penjača.

Razlog tome je da se nalazi oko 200 kilometara južno od sjevernog polarnog kruga. Ova planina ima najteže klimatske uslove za penjanje u svijetu i iz tog razloga mnogi je koriste kao pripremu za penjanje vrhova većih od 8.000 metara u Himalajama, uključujući i Everest.