Art Kino Kriterion
316

U Sarajevu otvoren Međunarodni festival queer filma Merlinka

Klix.ba
(Foto: N.G./Klix.ba)
Sarajevski otvoreni centar otvorio je danas u Art Kinu Kriterion Međunarodni festival queer filma Merlinka koji će trajati dva dana, 26. i 27. januara 2018.

Merlinka se već devet godina organizuje u Beogradu s idejom promocije filmova koji se bave LGBTI temama.

Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu ponudit će najnovije i nagrađivane filmove, a sa gošćama i gostima Festivala razgovarat će se o zaljubljivanju i ljubavi, gosti su Kabare Tiffany iz Slovenije sa svojim umjetnički i društveno angažovanim performansima, a posjetitelji će uživati u akustičnoj svirci. Festival će zatvoriti veliki party za koji će biti zadužene cure iz ZbeLeTrona iz Hrvatske.

Večeras će biti prikazan film "Tom od Finske" reditelja Doma Karukoskog čija je radnja smještena u Finskoj, a govori o progonu homoseksualaca nakon Drugog svjetskog rata i pritisku na njih da se ožene i imaju djecu. Nakon filma bit će upriličen performans "Tragedija današnjih gejeva" koji će izvesti Vulgarne Akne.

Drugi dan festivala bit će prikazan kratkometražni film "Zemlje izgubljenog sadržaja" Elene Horn koji govori o pravoslavnom gej studentu iz Srbijek oji se upoznaje sa baletanom koji je preživio genocid u Ruandi. Potom slijedi razgovor sa specijalnim gošćama nakon čega će biti prikazan film 2Vićnjak kajsija" reditelja Pouria Heidary Oureha.

U 20 sati bit će prikazan najkontraverzniji film Festivala "Mizandristkinje" poznatog reditelja Bruce La Bruca koji govori o tajnoj feminističkoj terorističkoj organizaciji koja ima cilj da oslobodi žene, uništi patrijarhat, i uspostavi novi feministički svjetski poredak.

Veče će začiniti Kabare Tiffany svojim performansom kojim slavi raznolikost LGBTIQ + kulture. Festival će biti zatvoren zabavom u 6/6 Vine Clubu gdje će prisutne zabavljati članice ZbeLeTrona.