Zbog religijskih protesta
0

U Rusiji otkazana predstava "Isus Krist Superstar"

Klix.ba
Prikazivanje rock opere "Isus Krist Superstar" u ruskom gradu Rostov na Donu je otkazana nakon protesta ortodoksnih kršćana. Vjernici tvrde da je ova opera krši nove kontroverzne zakone o religiji.

Grupa građana je poslala pismo vlastima ovog grada na jugu Rusije prije početka turneje ovog mjuzikla Andrewa Lloyda Webbera, prenosi Russia Today.

"Prema našim vjerovanjima, imidž Isusa Krista prikazan u operi je netačan. Ukoliko žele da prikažu predstavu o njegovom životu, smatramo da bi prvo trebali dobiti dozvolu lokalnih crkvenih vlasti. Sada kada postoji zakon protiv ovakvih prekršaja, mi smo odlučili da potražimo pomoć države", stoji u pismu.

Novi zakon o vrijeđanju religije je donesen zbog performansa grupe Pussy Riot, pod nazivom "Punk molitva", u centralnoj katedrali u Moskvi ranije ove godine. Članovi grupe su u nedostatku specifičnijeg zakonodavstva osuđeni na dvije godine zatvora zbog huliganstva. Prema novom zakonu se mogu dobiti tri godine zatvora zbog nepoštivanja religijskih osjećanja.

Gradske vlasti su naredile lokalnom pozorištu da prestane sa prodajom karata za predstavu.

"Nemamo izbora. Sada samo možemo čekati na odluku gradskih vlasti", rekla je Svetlana Zhabina, zamjenica direktora Filharmonijskog pozorišta u Rostovu. Premijera ove opere je prikazana još 1990. godine, a u Rostovu se već prikazivala četiri puta bez značajnijih protesta.

"Opera se prikazuje desetljećima i smatra se remek djelom. Govoriti o tome sa religijskog stajališta je sasvim nepotrebno. Opera se treba smatrati umjetnošću", rekla je Valentina Vaulina, zadužena za prodaju ulaznica.