Poseban povod
437

U rezidenciji američkog ambasadora povodom SFF-a organizovan prijem za regionalne zvanice

L. K.
Prije gala večere poziv su dobili novinari (Foto: T. S./Klix.ba)
U rezidenciju je stigao i Amel Tuka
Ambasada SAD-a večeras je organizovala prijem za istaknute ličnosti iz svijeta filma, a nedugo prije početka ovog događaja ugostili su nekolicinu novinara s kojima su razgovarali o filmskoj umjetnosti u BiH i ostatku regiona.
U rezidenciji američkog ambasadora dočekao nas je Filippo Tattoni-Marcozzi. Uvodeći nas u prostrano dvorište, objasnio nam je kako će večeras funkcionisati raspored sjedenja. Naime, na svakom stolu je napisano ime nekog velikog domaćeg filma, pa će tako zvanice večer provesti uz nazive sjajnih ostvarenja: "Ničija zemlja", "Valter brani Sarajevo", "Kuduz", "Ko to tamo peva"...

"Pregledao sam veliki broj bh. i regionalnih filmova, ali kao omiljeni moram izdvojiti 'Kuduz' Ademira Kenovića. Imao sam priliku gledati ovo ostvarenje u društvu reditelja, te sam na taj način dobio dublji uvid u suštinu filma, kao i neke priče sa snimanja. Želim spomenuti i klasik 'Valter brani Sarajevo', ali i još jedan od mojih omiljenih - 'Ničija zemlja'. Ne samo zato što je dobio Oscara, nego zato što na najbolji način predstavlja priču o onome što se devedesetih desilo u BiH", rekao je Tattoni-Marcozzi.

Istaknuo je da bh. filmovi sadrže mnogo specifičnog bosanskog humora, koji je okarakterisao kao "suh" i uz smijeh opisao vrlo kratko: "Nekada nisi siguran da li se neko šali ili je ozbiljan. Ali s vremenom sam naučio razlikovati te stvari".

Dodao je kako je pregledao i film "Deset u pola" Danisa Tanovića, koji je jučer otvorio 27. Sarajevo Film Festival, te kako je oduševljen količinom humora. Naglasio je kako je sretan zbog činjenice da je bh. oskarovac snimio prvi bh. film sa sretnim završetkom.

"Kroz proučavanje regionalne kinematografije shvatio sam da je Sarajevo na neki način oduvijek centar svih filmskih dešavanja u regionu. Osim SFF-a, to potvrđuje i činjenica da su u arhivu Filmskog centra Sarajevo smještena brojna vrijedna djela, odnosno filmovi snimljeni u drugoj polovini prošlog stoljeća. U pitanju su prava umjetnička djela", kazao je.

Upravo u cilju očuvanja kulturnog naslijeđa, što je u ovom slučaju filmska umjetnost Sarajeva, BiH i bivše Jugoslavije, Filmski centar Sarajevo dobit će grant Ambasadorovog fonda.

"U pitanju je fond koji postoji širom svijeta, a svaka ambasada može dobiti sredstva iz tog fonda. Dakle, u svim zemljama postoje institucije koje apliciraju svoje projekte, ambasadori ih pregleda, pažljivo odabira najbolju i šalje je u Washington. Konkurencija je velika, a uslove nije jednostavno ispuniti. Zato nas je veoma usrećila vijest o dobijanju granta, te smo to odlučili proslaviti okupljanjem i druženjem u dvorištu naše rezidencije", zaključio je.

Večerašnjem druženju su prisustvovali Mirsad Purivatra, Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Branko Đurić Đuro, Amel Tuka i mnogi drugi.