Velika sramota
265

U Novom Sadu ponovo išaran mural posvećen Balaševiću

I. B.
Nije prvi put da mural u Novom Sadu biva uništen (Foto: 021.rs)
Nije prvi put da mural u Novom Sadu biva uništen (Foto: 021.rs)
Mural u Novom Sadu posvećen legendarnom kantautoru Đorđu Balaševiću koji je preminuo lani u februaru, ponovo je išaran ustaškim simbolima.
Ovoga puta, mural koji se nalazi u Fruškogorskoj ulici u dijelu grada Limani, huligani su išarali sprejem crvene boje.

Kada je riječ o liku Balaševićeva, preko čela su iscrtali ustaško "U" s krstom, te išarali i njegove oči, dok se preko cijelog murala širila uvredljiva poruka.

Prema navodima lokalnog portala 021.rs, niko od stanovnika u blizini nije primijetio kada se ovo tačno dogodilo, kao ni koliko je aktera učestvovalo u uništavanju djela. Ipak, ističu kako je sramotan čin vjerovatno nastao u kasnim večernjim satima.

Mural na ovom mjestu je, podsjetimo, osvanuo lani, a oslikao ga je 27-godišnji Deni Božić iz Doboja.

Ne dešava se prvi put da je oskrnavljen, no prethodno su na njemu iscrtali samo ustaško "U" koje je brzo i uklonjeno. Također, ovo djelo je navodno prefarbano i posebnom zaštitom protiv grafita te se čekaju njegovi autori da obave neophodne popravke.

I mural "Živeti slobodno" posvećen Balaševiću, a koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu slobode u istoimenom gradu, uništen je poslije svega nekoliko sati.

Novosadski kantautor je preminuo u 67. godini života, a oslikavanje murala po regionu bio je samo jedan od načina kako su se od Balaševića oprostili njegovi obožavatelji.