magazin
45

U iščekivanju ovogodišnjeg SFF-a: Pogledajte koje zvijezde su dosad posjetile Sarajevo

Piše: L. Č.
Gerard Depardieu 2004. (Foto: SFF)
U prethodnim godinama glavni grad Bosne i Hercegovine su u sklopu Sarajevo Film Festivala posjetile brojne svjetske filmske zvijezde, koje su pozvane da predstave svoja aktuelna filmska ostvarenja. U nastavku pogledajte koja je to poznata filmska imena glavni grad Bosne i Hercegovine ugostio u prethodnih 12 godina.

Godine 2004, Sarajevo su u sklopu Sarajevo Film Festivala posjetili slavni glumci John Malkovich i Gerard Depardieu.

John Malkovich bio je prvi specijalni gost 10. Sarajevo Film Festivala na kojem je predstavio svoj režiserski prvijenac "Dancer Upstairs", film o detektivu Agustinu Rejasu, čovjeku koji se nada nemogućoj ljubavi u nemogućem svijetu. Film je prikazan u sklopu Open Air programa.

Sljedeće godine je došao Daniel Craig, koji je sarajevskoj publici u okviru programa Heineken Open Air predstavio film "Layer Cake" reditelja Matthewa Vaughna u kojem tumači naslovnu ulogu.

Godine 2006, na SFF su stigli američki glumac Nick Nolte, koji se predstavio ostvarenjem "Miroljubivi ratnik" režisera Victora Salve, kao i frontmen kultnog benda U2, prijatelj Sarajeva koji čak ima i bh. pasoš, Bono Vox.

Juliette Binoche, Michael Moore i Steve Buscemi bili su gosti Sarajevo Film Festivala 2007. godine.

Kevin Spacey - kralj selfija, davno prije pametnih telefona

Naredne je godine Sarajevo posjetio slavni američki glumac Kevin Spacey, koji je predstavio film "Privedite osumnjičene" (The Usual Suspects) reditelja Bryana Singera iz 1995. godine, koji je ovom iznimnom glumcu donio prvog Oscara.

Kevin Spacey se nakon projekcije filma u kinu Metalac našalio pitavši se da li ljudi koji žive u okolnim stanovima moraju platiti karte da bi gledali filmove u otvorenom kinu, a na internetu se može pronaći i serija njegovih fotografija sa fanovima na crvenom tepihu, kako pravi selfije prije nego što su pametni telefoni uopšte i postojali.

Naredne, 2009. godine, u Sarajevo su doputovali glumica Gillian Anderson, glumac Mickey Rourke, te glumac Stellan Skarsgård.

Gillian Anderson, glumica koja je utjelovila lik najpoznatije agentice na svijetu Dane Scully iz popularne serije "Dosjei-X" i koja je za svoj rad nagrađena brojnim nagradama među kojima su Zlatni globus, nagrade Emy i Screen Actor Guild, održala je predavanje mladim talentima na 3. Sarajevo Talent Campusu.

Mickey Rourke je u Sarajevo došao kako bi predstavio svoj film "Hrvač" ("The Wrestler") Darrena Aronofskog za koji je bio nominiran za Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu.

Godine 2010, glavna zvijezda SFF-a bio je američki glumac Morgan Freeman, a SFF je posjetio i Gaspar Noe.

Oskarovac Morgan Freeman je bio počasni gost Sarajevo Film Festivala, a gala projekcijom njegovog tada aktuelnog ostvarenja "Invictus zvanično je završeno 16. izdanje SFF-a. Freeman se u Sarajevu susreo sa mladim filmskim profesionalcima iz regije, učesnicima Sarajevo Talent Campusa, a nakon Sarajeva Freeman je bio specijalni gost Dubrovnik Film Meetingsa u Hrvatskoj.

Počasno srce Sarajeva za Angelinu Jolie

Michael Fassbender je bio gost našeg grada 2011. godine, dok ćemo 2012. godinu 2012. pamtiti po dolasku Angeline Jolie i Brada Pitta, kao i Erica Cantone, te Jeremyja Ironsa, koji je u Sarajevo doputovao kako bi dodijelio nagradu Fondacije Katrin Cartlidge.

Angelina Jolie je 2012. godine bila specijalna gošća festivala i primila nagradu Počasno Srce Sarajeva za izuzetan angažman ne samo svijetu filma, nego i u stvarnom svijetu.

Legendarni francuski nogometaš Eric Cantona je na 18. Sarajevo Film Festivalu predstaviti dokumentarni film "The Football Rebels", reditelja Gillesa Rofa i Gillesa Pereza, u kojem je ispričao pet priča o slavnim nogometašima, koji su u svojim životima uradili velike stvari i pokazali da je nogomet mnogo više od igre.

Armand Assante, Emile Hirsch i Danny Glover posjetili su Sarajevo 2013. godine, dok su 2014. godine u gosti došli Mike Leigh, jedan od dobitnika Počasnog Srca 20. Sarajevo Film Festivala, te Gael Garcia Bernal, koji je predstavio film "Pasja ljubav"/"Amores perros" reditelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua, te dobio nagradu Počasno srce Sarajeva.

Glavna zvijezda prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala bio je slavni američki glumac Benicio del Toro, koji je predstavio dramu Fernanda Leóna de Aranoe "Savršen dan", te dobio nagradu Počasno srce Sarajeva.

Sarajevo Film Festival ove godine obilježava svoju 22. godišnjicu. Festival počinje u petak, 12. augusta i trajat će do subote, 20. augusta. U narednom periodu ćemo saznati ko od velikih glumačkih imena ove godine dolazi u naš grad.

SFF